Μία νέα πρωτοβουλία της ελληνικής χημικής βιομηχανίας

Διαβάστηκε από 1329 αναγνώστες -

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, ο ΣΕΧΒ παρουσίασε μια νέα πρωτοβουλία για την προστασία της υγείας των επαγγελματιών Χρηστών των χημικών προϊόντων με τον κωδικό READ.

 
To READ εμπνευσμένο από τον Κανονισμό REACH, αποσκοπεί στην επίδειξη ενός αποτελεσματικού μέσου διάδοσης πληροφοριών ασφάλειας και του περιβάλλοντος κατά την χρήση χημικών προϊόντων (χρώματα, βερνίκια, ασφαλτικά, καθαριστικά κλπ) από επαγγελματίες χρήστες.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ*
READ (REACH Database for Safety Data Sheets (SDSs) and
Workplace Instruction Cards)


Με τους κανονισμούς REACH & CLP, η ΕΕ επιδιώκει την μέγιστη γνώση σε ότι αφορά την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών και μειγμάτων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν χημικά προϊόντα έχουν υποχρέωση να εφοδιάζουν τους βιομηχανικούς / επαγγελματίες χρήστες με επικαιροποιημένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας (SDS) που είναι σύννομα με τον Κανονισμό 453/2010.

Εμπνευσμένο από τον Κανονισμό REACH, το έργο READ αποσκοπεί στην επίδειξη ενός αποτελεσματικού μέσου διάδοσης πληροφοριών ασφάλειας των επαγγελματιών χρηστών και του περιβάλλοντος κατά την χρήση χημικών προϊόντων από επαγγελματίες χρήστες, σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού δομικών και άλλων υλικών στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες πληροφόρησης και των αλλοδαπών χρηστών. Καλείστε να συμμετέχετε εθελοντικά στο πρόγραμμα με την καταχώριση των Δελτίων Δεδομένων Ασφαλείας σας στην ηλεκτρονική βάση που διαθέτει η εταιρία σας. Το πρόγραμμα READ αφού ελέγξει άνευ κόστους την πληρότητά τους θα τα μετατρέψει σε περιορισμένης έκτασης κάρτες (Workplace Instruction Cards) και θα τα αποθηκεύσει σε πλατφόρμα, προσβάσιμη από τους επαγγελματίες χρήστες. Οι κάρτες θα μεταφραστούν στα Βουλγαρικά, Αλβανικά & Σέρβικα, προκειμένου να διασφαλιστεί και η υγεία των μεταναστών επαγγελματιών χρηστών.

Ο Χρήστης μετά την αγορά και πριν την εφαρμογή του προϊόντος θα μπορεί με τη χρήση διαθέσιμων ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα, tablets, laptops κλπ) μέσω του διαδικτύου να λάβει όπου και αν βρίσκεται τα ΔΔΑ και τις WICs. Παράλληλα οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν στο υλικό του διαδικτύου τυχόν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του προϊόντος, όπως πιστοποίηση με το οικολογικό σήμα, το αποτύπωμα του άνθρακα κλπ. Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον η ΕΕ να αποφασίσει ότι η κοινοποίηση των ΔΔΑ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καλύπτει την νομική υποχρέωση παροχής των ΔΔΑ. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και η Πανελλήνια Ένωση Βιομηχανιών Χρωμάτων και Μελάνων που συνεργάζονται στην υλοποίηση του προγράμματος θεωρούν ότι η συμμετοχή προάγει την ασφάλεια και υγιεινή των χρηστών και την προστασία του περιβάλλοντος διευρύνοντας παράλληλα τη φήμη των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το πρόγραμμα LIFE+.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του READ: www.life-read.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ