Μπαταρία λιθίου που προειδοποιεί πριν εκραγεί

Διαβάστηκε από 2025 αναγνώστες -

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει για μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, λάπτοπ ή αυτοκινήτων που αναφλέχθηκαν θεαματικά, τρομάζοντας τους χρήστες τους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανέπτυξαν μια μπαταρία λιθίου, που πριν καεί, προειδοποιεί!

 

Αν και οι πιθανότητες ανάφλεξης μιας μπαταρίας είναι εξαιρετικά λίγες, το γεγονός ότι σε ετήσια βάση παράγονται και πωλούνται εκατοντάδες εκατομμύρια μπαταρίες ιόντων λιθίου, σημαίνει τουλάχιστον πως ο κίνδυνος αν και μικρός, υπάρχει. Τι ακριβώς όμως κατάφεραν οι επιστήμονες του Στάνφορντ;

Η μπαταρία ιόντων λιθίου λειτουργεί ως εξής: η άνοδος και η κάθοδός της βρίσκονται μέσα σε ένα εύφλεκτο διάλυμα ηλεκτρολύτη, μέσω του οποίου ρέουν τα ιόντα λιθίου. Τα δύο ηλεκτρόδια χωρίζονται μεταξύ τους από ένα εξαιρετικά λεπτό, πορώδες πολυμερές που επιτρέπει στα ιόντα λιθίου να κινούνται μεταξύ των ηλεκτροδίων. Το πρόβλημα προκύπτει όταν σωματίδια μετάλλου ή σκόνη διεισδύσουν μέσα από αυτόν το διαχωριστή: αυτό μπορεί να κάνει τα ιόντα λιθίου να συγκεντρωθούν πάνω στην άνοδο και να δημιουργήσουν ίνες γνωστές ως δενδρίτες. Εάν αυτοί οι δενδρίτες διαπεράσουν το διαχωριστή και έρθουν σε επαφή με την κάθοδο, η μπαταρία μπορεί να βραχυκυκλώσει, αναφλέγοντας το διάλυμα ηλεκτρολύτη.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες κατάφεραν να εισάγουν μια πολύ λεπτή στρώση χαλκού πάνω στο διαχωριστή, υλικό το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αυτούς τους δενδρίτες, γιατί αν εκείνοι αναπτυχθούν τόσο ώστε να τον φτάσουν, η τάση της μπαταρίας θα πέσει στο μηδέν! Η διαδικασία αυτή μπορεί να δράσει ως προειδοποίηση, εμφανίζοντας για παράδειγμα ένα μήνυμα στην οθόνη της εκάστοτε συσκευής, πριν οι δενdρίτες φτάσουν στην κάθοδο και προκαλέσουν βραχυκύκλωμα.

Η πρόσθεση αυτής της λεπτής στρώσης χαλκού μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ασφάλεια του χρήστη, χωρίς να αλλάξει την απόδοση της μπαταρίας, Εκτός από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, η τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλες, όπως οι μπαταρίες ψευδαργύρου, αλουμινίου και άλλων μετάλλων.


Μπορείτε να δείτε την έξυπνη μπαταρία σ αυτό το βίντεο!


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ