Προχωρά η ανάδειξη του ορυκτού πλούτου της χώρας

Διαβάστηκε από 1265 αναγνώστες -

Πρόκειται για την πρώτη συστηματική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση σε δυναμική βάση δεδομένων, των συνολικά 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ) και 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΕΒΟ) που απαντώνται σήμερα στην Ελληνική Επικράτεια.

 

Είναι επίσης η πρώτη προσπάθεια αξιολόγησης του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τους, γεγονός που οδήγησε σε πρόταση άμεσης αξιοποίησης 11 ΔΜΧ για έρευνα, και 20 ΔΜΧ και 9 ΔΕΒΟ για διαγωνισμό (εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσής τους μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας).

Το τελικό, ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε από την Επιτροπή Καταγραφής και Αξιολόγησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων μη Ενεργειακών Ορυκτών και Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη, του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Με το έργο αυτό, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της πολιτικής ανάδειξης του ορυκτού πλούτου της χώρας, που ξεκίνησε το 2011 με πρωτοβουλία του τότε Υφυπουργού και νυν Υπουργού ΠΕΚΑ. Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε με στόχο τη δυναμική αξιοποίησή του ορυκτού πλούτου με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας, περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμιά πλουτοπαραγωγική της πηγή, την ώρα που η εξορυκτική δραστηριότητα μπορεί να συνδράμει σημαντικά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Επισημαίνεται ότι, το τελικό έργο της επιτροπής θα παρουσιαστεί και δημόσια, ενώπιον υπηρεσιακών φορέων, θεσμοθετημένων τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει σήμερα η εξορυκτική δραστηριότητα.     

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ