3D εκτυπωτές για την κατασκευή οικονομικών σπιτιών

Διαβάστηκε από 2171 αναγνώστες -

Η ανάγκη μας να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη στέγης για τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη έχει φέρει στην επιφάνεια αξιοσημείωτες προσπάθειες, που καταφέρνουν να συνδυάσουν τη δημιουργική αρχιτεκτονική με νέες, βιώσιμες τεχνολογίες.

 

Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις βρίσκουν με το χρόνο ολοένα και περισσότερες εφαρμογές. Γιατί όχι και στο οικιστικό μας πρόβλημα; Η Ιταλική εταιρεία Wasp διερευνά τον τελευταίο χρόνο τις δυνατότητες παραγωγής οικοδομικών υλικών, αναπτύσσοντας έναν υπερ-μεγέθη τρισδιάστατο εκτυπωτή, ικανό να παράγει χαμηλού κόστους στέγαση, κατασκευασμένη από λάσπη!

Τα σπίτια από λάσπη και τούβλα δεν είναι φυσικά μια νέα ιδέα! Εκτός από δοκιμασμένη πρακτική, είναι και φιλικά προς το περιβάλλον λόγω της βιωσιμότητάς τους, αλλά και του χαμηλού αποτυπώματος σε άνθρακα. Αυτό που προσπάθησε και κατάφερε η Wasp, είναι να εκμεταλλευτεί αυτά τα πλεονεκτήματα σε μεγαλύτερη κλίμακα, δημιουργώντας καταφύγια σε αναπτυσσόμενες περιοχές όπου οι παραδοσιακές μορφές κατασκευής δεν είναι εφικτές.

Ο εκτυπωτής τούβλων από λάσπη είναι περίπου 6 μέτρα ψηλός και δύναται να εκτυπώσει δομές ύψους 3 μέτρων. Η κεντρική ιδέα είναι ο σκελετός να μπορεί να κατασκευαστεί επί τόπου, χρησιμοποιώντας υλικά που βρίσκονται στο χώρο, με μηδενικό κόστος. Ο εκτυπωτής μπορεί να χτιστεί από δύο άτομα μέσα σε μόλις δύο ώρες και μπορεί να εξωθήσει υλικά όπως λάσπη, πηλός και άλλες φυσικές ίνες. Η εταιρεία παρουσίασε ένα μικρότερο μοντέλο, ύψους τεσσάρων μέτρων, στο Maker Faire της Ρώμης, επίδειξη που χρησίμευσε ως απόδειξη του κόνσεπτ.

Η ανακοίνωση της έναρξης εργασιών, αναμένεται!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ