Το Ομάν επενδύει σε ΑΠΕ – αρχή του τέλους για το πετρέλαιο

Διαβάστηκε από 1685 αναγνώστες -

100 εκατομμύρια ευρώ και παραγωγική ισχύς 50 MW: το Σουλτανάτο του Ομάν χτίζει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου. Τι καταδεικνύει αυτό για το μέλλον του πετρελαίου;

 

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα δύναται να παράγει η αιολική εγκατάσταση, αρκεί για να τροφοδοτήσει 16.000 σπίτια και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 110.000 τόνους ετησίως. Πιο εντυπωσιακό από τους αριθμούς, είναι το κίνητρο πίσω από την προώθηση του έργου: τα αραβικά κράτη ψάχνουν να επενδύσουν σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.Το μέλλον μετά το πετρέλαιο!

Το έργο αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Αμπού Ντάμπι, Masdar, και της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Αγροτικών Περιοχών του Ομάν (RAECO). Το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από έως και 25 ανεμογεννήτριες, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RAECO, Eng Hamed al Magdheri, δηλώνει πως η παραγόμενη αιολική ενέργεια θα καλύπτει το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της περιοχής Dhofar κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ θα μετριάσει και την εξάρτηση από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας των Εμιράτων και Πρόεδρου της Masdar, Sultan Ahmed Al Jaber, η περιοχή υιοθετεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ταχύ ρυθμό, αφενός για να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, και αφετέρου για να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια ασφάλεια των πετρελαϊκών πόρων. Το αιολικό έργο στο Ομάν θα αποτελέσει παράδειγμα ενεργειακής αξιοπιστίας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπληρώνει. Τέλος, ο Υπουργός τόνισε πως η χώρα επεκτείνει τις βλέψεις της σε επενδύσεις ΑΠΕ τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Μια χώρα τόσο πλούσια σε πετρέλαιο όπως το Ομάν επιλέγει να επενδύσει στην αιολική ενέργεια. Αν μη τι άλλο, το λιγότερο που διαφαίνεται είναι ένα νέο, πράσινο όραμα!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ