«Επενδύσεις και Προοπτικές στον κλάδο της Ενέργειας»

Διαβάστηκε από 1361 αναγνώστες -

Ομιλία του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική».

 
«Όλοι σήμερα συμφωνούν πως οι επενδύσεις είναι το οξυγόνο και το «καύσιμο» που χρειάζεται η οικονομία μας για να κινηθεί προς τα εμπρός. Τώρα που τα «δίδυμα ελλείμματα», το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που για δεκαετίες ταλαιπωρούσαν την ελληνική οικονομία, αποτελούν πλέον παρελθόν. Και τα δίδυμα αυτά ελλείμματα του παρελθόντος μετατρέπονται μάλιστα σε δίδυμα πλεονάσματα! 

Τώρα που, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι θωρακισμένο και ισχυρό, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και είναι συνεπώς σε θέση να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα για νέες μακροπρόθεσμες επενδύσεις στους παραγωγικούς κλάδους και την πραγματική οικονομία. 

Τώρα που, η Ελλάδα σκαρφαλώνει διαρκώς θέσεις στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, γίνεται με σταθερά και αποφασιστικά βήματα μία σύγχρονη χώρα και κατακτά τη θέση που της αξίζει στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Μία χώρα υπερήφανη που σέβεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι της. Αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε το οικοδόμημα αυτό να αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον. 

Το ίδιο ισχύει φυσικά και στον ενεργειακό τομέα, που βρέθηκε αντιμέτωπος με στρεβλώσεις και καθυστερήσεις πάρα πολλών ετών. Με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις όχι μόνο για τον ίδιο τον τομέα, αλλά και για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δώσαμε όμως σκληρό αγώνα και ήδη, δυόμιση χρόνια μετά, οι περισσότερες από αυτές τις στρεβλώσεις αποτελούν πλέον παρελθόν.

Το πρώτο βήμα ήταν φυσικά η εξυγίανση του κλάδου:

Η βιωσιμότητα του συστήματος είναι πλέον εξασφαλισμένη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Πρώτον, τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Όπου το έλλειμμα αναμένετο με βάση τις επίσημες προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ να φθάσει περίπου τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη αυτής της χρονιάς. Το έλλειμμα αυτό τέθηκε υπό έλεγχο, πολύ σύντομα θα ισοσκελιστεί και μάλιστα θα αρχίσει να παράγει πλεόνασμα ήδη από το επόμενο έτος! Και όταν αυτό συμβεί το 2015 θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης αυτού του πλεονάσματος.
  • Δεύτερον, τον ευρύτερο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας: Ο οποίος λειτουργεί ήδη από το περασμένο έτος υπό νέες βάσεις και με νέους καθαρούς όρους ανταγωνιστικής λειτουργίας. Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν ήδη εξοικονομηθεί πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Και τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα από το επόμενο έτος, οπότε και η συνολική αυτή μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την έναρξη των δημοπρασιών τύπου NOME, που απελευθερώνουν τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, και την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, που δημιουργεί νέους κανόνες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στην παραγωγή ενέργειας. 
  • Αναπόφευκτα το επόμενο βήμα είναι η συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων: Πέρα από τη στρατηγική απελευθέρωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, προχωρούμε στην πλήρη αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και στο φυσικό αέριο. Πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει τα επόμενα βήματα για το σταδιακό και συντεταγμένο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, μέσα από την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων. Ώστε η ανάπτυξη του ανταγωνισμού να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και να δώσει στον καταναλωτή μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερες επιλογές, βελτιωμένες υπηρεσίες. Όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη της απελευθερωμένης αγοράς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία.
Παράλληλα, συνεχίζονται βάσει προγράμματος οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, και ειδικότερα οι επενδύσεις που αφορούν στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ώστε, τώρα που ξεφεύγουμε από την ενεργειακή απομόνωση και αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο ως πύλη εισόδου για τα δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης, τα έργα υποδομών και διασυνδέσεων που είναι αναγκαία, να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό. 

Ισχυροποιούμε τη θέση μας στον ενεργειακό χάρτη. Και κυρίως χωρίς η υλοποίηση των έργων αυτών να επιφέρει επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Το αντίθετο μάλιστα, έργα όπως οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, επιταχύνονται και αναμένεται να μειώσουν τις επιβαρύνσεις και να ανακουφίσουν καταλυτικά τον Έλληνα φορολογούμενο.
Παράλληλα, η περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών στο φυσικό αέριο, που επιτυγχάνεται με την υλοποίηση του αγωγού TAP και την αναβάθμιση του τερματικού LNG της Ρεβυθούσας, αυτομάτως επιφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, και δημιουργεί συνεπώς τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω συμπίεση και στην τιμή του φυσικού αερίου. 

Η αναβάθμιση των ενεργειακών μας υποδομών, η ενίσχυση και απελευθέρωση της ενεργειακής μας παραγωγής, αλλά και οι εν εξελίξει έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνουν φυσικά και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας.

Γιατί σε ένα περιβάλλον που για την ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη ουκρανική κρίση και την ένταση στην Μέση Ανατολή, η χώρα μας αναβαθμίζει τον ρόλο της ως εγγυητή για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Κι αυτό δεν το λέω μόνον εγώ και η Κυβέρνηση, αυτό το λένε όλες οι διεθνείς εκθέσεις. Η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον σε αναδυόμενο «ενεργειακό κέντρο» και κρίσιμο σταυροδρόμι των δικτύων μεταφοράς ενέργειας που ενώνουν τα Βαλκάνια με τις πηγές τροφοδοσίας και από εκεί οδηγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ