Ελληνικοί ηλιακοί συλλέκτες κενού MAG

Διαβάστηκε από 7884 αναγνώστες -

Η ηλιοθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και για υποβοήθηση συστήματος θέρμανσης χώρων, προθερμαίνοντας το νερό και προσφέροντας ετήσια εξοικονόμηση έως και 60%-70%.

 
Και στις δύο περιπτώσεις η ηλιοθερμία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία και ως εκ τούτου η χρήση της είναι δωρεάν. Ένα εκ των βασικών μερών ενός συστήματος ηλιοθερμίας είναι ο ηλιακός συλλέκτης. Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακών συλλεκτών: Ο επίπεδος συλλέκτης και ο συλλέκτης με σωλήνες κενού.

Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού MAG αποδίδουν 4 φορές περισσότερο σε σχέση με τους κλασικούς επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες. Είναι ιδανικοί για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και ανέξοδη ηλιακή θέρμανση χώρων (κατοικιών κλπ). Οι φωτογραφίες είναι από την εγκατάσταση που κάναμε στο Hotel Athina στην Κρέστενα Ηλείας.Η οικονομία που επετεύχθη στο πετρέλαιο είναι 95%.

Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού θα αντικαταστήσουν σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια τους απλούς ηλιακούς συλλέκτες.
Το υψηλό κενό μεταξύ του συλλέκτη και του γυάλινου περιβλήματος προσφέρει σχεδόν τέλεια μόνωση. Ο ηλιακός συλλέκτης μπορεί να έχει θερμοκρασία 95 βαθμών και το τζάμι θερμοκρασία περιβάλλοντος (μηδενικές απώλειες θερμότητας αγωγής και μεταφοράς). Το υλικό επικάλυψης του συλλέκτη είναι τέτοιο ώστε να προκαλεί μέγιστη απορρόφηση των ηλιακών ακτίνων και ελάχιστες απώλειες επανεκπομπής (2-3% απώλειες ακτινοβολίας).

Οι μηδενικές σχεδόν θερμικές απώλειες εκτοξεύουν την απόδοση στο 4πλάσιο σε σχέση με τους απλούς επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ηλιακοί συλλέκτες κενού μπορούν να αποδώσουν 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) από τους απλούς ηλιακούς χρησιμοποιώντας την ίδια επιφάνεια συλλογής. Αντίστοιχα οι συλλέκτες κενού μπορούν να αποδώσουν την ίδια ποσότητα ΖΝΧ με τους επίπεδους συλλέκτες καταλαμβάνοντας το πολύ λιγότερο χώρο (το 1/4).

Η οικονομία στο πετρέλαιο (ή φυσικό αέριο ή ρεύμα) φτάνει το 95%.
Τέλος λόγω του χαμηλού ύψους των ηλιακών συλλεκτών, μπορούν να γίνουν «αθέατοι» με τη χρήση στηθαίου ύψους μόλις 0,45 μέτρων περιμετρικά του χώρου εγκατάστασης (δώμα). Το χαμηλό ύψος τους επιτρέπει την νόμιμη εγκατάσταση σε παραδοσιακούς οικισμούς ή άλλες κατασκευές χωρίς να επηρεάζεται η αισθητική των κτηρίων αφού καλύπτονται από το στηθαίο και δεν φαίνονται.

Olympic Engineering & Consulting
www.oleng.eu

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ