Ο πρώτος ηλιακός ποδηλατόδρομος είναι γεγονός!

Διαβάστηκε από 1375 αναγνώστες -

Ο πρώτος ηλιακός ποδηλατόδρομος στον κόσμο άνοιξε πριν λίγες ημέρες στην Ολλανδία. Περνάει μέσω του βόρειου προαστίου του ¶μστερνταμ, το Krommenie και διαθέτει πλάκες από σκυρόδεμα με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική για να την προσφέρουν στο δίκτυο.

 
Το έργο SolaRoad είναι στα σκαριά από το 2009, όταν ο Ολλανδικός Οργανισμός Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας (TNO), καθοδήγησε μια ομάδα οδοποιίας και τεχνικών υπηρεσιών για την εξερεύνηση του ηλιακού δυναμικού των δρόμων της Ολλανδίας. Εκτιμάται ότι 140 χιλιάδες χλμ. των δρόμων της χώρας παρέχουν μεταξύ 400 και 500 τετραγωνικά χλμ επιφάνεια που θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί για την ηλιακή ενέργεια.

Αρχικά, 70 μέτρα διαδρομής ποδηλάτου με ενσωματωμένα ηλιακό πάνελ άνοιξε στις 12 Νοεμβρίου. Προκατασκευασμένες πλάκες 2,5 x 3,5 m από σκυρόδεμα συνθέτουν το μονοπάτι και διαθέτουν ένα στρώμα από ηλιακά κύτταρα κρυσταλλικού πυριτίου με 1 cm (0,4 in) προστατευτικό στρώμα από γυαλί στην επιφάνεια. Η ομάδα λέει ότι αυτό το ανώτερο στρώμα είναι διαφανές, έτσι ώστε να επιτρέπει το φως του ήλιου να εισέλθει, ενώ επίσης είναι αρκετά ισχυρό για να παρέχει μια ασφαλή επιφάνεια δρόμο.

Κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου, η ομάδα θα διεξάγει δοκιμές για να εξακριβωθεί ακριβώς πόση ενέργεια ο δρόμος είναι σε θέση να παράγει καθώς και να μετρηθεί η ασφάλεια του δρόμου σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Η ενέργεια που παράγεται από το SolaRoad θα κατευθύνεται πίσω στο δίκτυο, με την ομάδα να προβλέπει ότι μπορεί κάποια μέρα η ενέργεια από τους δρόμους να τροφοδοτήσει τον φωτισμό των δρόμων, σπίτια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ελπίζει μάλιστα να επεκτείνει τη διαδρομή κατά 100 m, ένα μήκος που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας θα παρέχει αρκετή ενέργεια για 2-3 σπίτια.

Ο SolaRoad δεν είναι το πρώτο έργο που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δρόμους και τα μονοπάτια σε επιφάνειες συλλογής ενέργειας. Φέτος η SolaRoad με έδρα τις ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει ατμό στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει την άσφαλτο με ηλιακούς συλλέκτες. Η εταιρεία έλαβε ένα συμβόλαιο για την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου της λύσης της, η οποία στη συνέχεια θα ακολουθηθεί από σε ένα λειτουργικό ηλιακό πάρκινγκ.

Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στην προσέγγισή τους. Οι ηλιακή στοές θεωρούνται απίστευτα μεγαλόπνοες σκέψεις, ενσωματώνοντας προγραμματιζόμενα LED που θα σχηματίζουν πινακίδες, θερμαντικά στοιχεία που θα διώχνουν τον πάγο και το χιόνι, και ειδικούς διαδρόμους που θα φιλοξενούν καλώδια οπτικών ινών του σπιτιού και της τηλεόρασης.

Με τη διοχέτευση της ενέργειας στην πιλοτική διαδρομή ποδηλάτου, το SolaRoad έχει ως στόχο να καθορίσει τη μέγιστη ηλιακή απόδοση σε μικρή κλίμακα πρώτα. Υποστηρίζεται ότι αυτή είναι η πιο αποδοτική στρατηγική και ότι αρκετά χρήματα θα εξοικονομηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλιακών δρόμων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ