¶κρως επιτυχής η ημερίδα για την ηλεκτροκίνηση

Διαβάστηκε από 1403 αναγνώστες -

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΚΑΠΕ με θέμα την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου “eMobility Works”.

 
Κρατικοί φορείς και εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παρευρέθηκαν σήμερα στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» στο κέντρο της Αθήνας για να ακούσουν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες των προσκεκλημένων του ΚΑΠΕ και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από ένα θέμα που αφορά πλέον όλο και περισσότερο κόσμο.

Η ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει δειλά να μπαίνει και στη ζωή των Ελλήνων, γεγονός που ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε, κάνοντας τον εναρκτήριο χαιρετισμό. Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως εδώ και αρκετό καιρό έχει αναδειχθεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινή μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών. «Η Ελλάδα από την πλευρά της διαμορφώνει τη δική της στρατηγική για την ηλεκτρική κινητικότητα, χρειάζονται όμως συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτείας προκειμένου αυτό το σπουδαίο εργαλείο που βρίσκεται στα χέρια των χωρών να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ενώ ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Κωνσταντίνος Κουρνιώτης αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις δράσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και τόνισε πως δεν πρόκειται για κάτι αμελητέο, αφού ο βαθμός απόδοσης των συμβατικών αυτοκινήτων φτάνει στο 30%, ενώ αυτός των ηλεκτρικών αγγίζει μέχρι και το 80%. Η Μαρία Ζαρκαδούλα, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Μεταφορών του ΚΑΠΕ αναφέρθηκε στους στόχους της ΕΕ έως το 2020, τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το θέμα, ενώ ανέλυσε εκτενώς και το παράδειγμα της Γερμανίας, μιας χώρας που θεωρείται οδηγός στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, με πολλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίζοντας τις ομιλίες των μελών του ΚΑΠΕ, ο Γρηγόρης Ζωΐδης έκανε μια περιγραφή του έργου “eMobility Works” και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του ΕΛΙΝΗΟ, Γιώργο Αγερίδη για να εισάγει, με μια μικρή ιστορική ανασκόπηση, τους ακροατές στο μείζον θέμα της ηλεκτροκίνησης σήμερα.

Ο Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών, της ΕΛ.ΠΕ. αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές, αλλά τόνισε κυρίως τα κωλύματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία σχετικά με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Η Βάλυ Λιόλιου από τη θέση της ως υπεύθυνη της ΔΕΗ για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “Green eMotion” σημείωσε πως η ηλεκτροκίνηση είναι ένας αναπτυξιακός μοχλός, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετά που πρέπει να λυθούν από τους δήμους για την υιοθέτησή της. Στόχος του “Green eMotion” είναι η συγκέντρωση των πιλοτικών προγραμμάτων ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιούνται στις διάφορες πόλεις της Ευρώπης και η σύνδεση μεταξύ τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο και ελκυστικό για τους πολίτες υπόβαθρο για την ένταξή τους στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Αδάναλης, ο κ. Πανέτας, ο κ. Λαδάς, ο κ. Καπλάνης και ο κ. Μπάλας αναφέρθηκαν στο πως οι εταιρείες τους (BMW HELLAS, Mercedes-benz, Ether, Green Motors, Tropical και Moviva αντίστοιχα) υποστηρίζουν την ηλεκτροκίνηση με νέες τεχνολογίες και προϊόντα, ενώ τελευταίος τον λόγο πήρε ο καθηγητής Ανδρέας Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Ομίλου AVMap. Ο κ. Βασιλόπουλος, υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος Ele.C.Tra σημείωσε ότι για να γίνει η ηλεκτροκίνηση μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, πρέπει πρώτα να αναπτυχθούν οι υποδομές, να επενδύσουν οι επιχειρήσεις στον τομέα αυτό και έπειτα θα ακολουθήσουν και οι απλοί πολίτες. Ενημέρωσε, επίσης, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να καταφέρουν οι δήμοι και επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν έστω την αρχική τους κίνηση για την εισαγωγή στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ