Μεγιστοποιείται η αξία του «λευκού χρυσού»

Διαβάστηκε από 2922 αναγνώστες -

Ένας στους δέκα ανθρώπους συνεχίζει να «πλήττεται» από έλλειψη νερού, η αξία του οποίου αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς τα αποθέματα μειώνονται και η ζήτηση αυξάνεται.

 
Την ώρα που η κλιματική αλλαγή «φωνάζει» για την άμεση ανάγκη δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και των υδατικών πόρων, προοικονομώντας ένα δυσοίωνο μέλλον για την ανθρωπότητα και το παρόν δεν φαίνεται πολύ καλύτερο. Με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα, σοκαριστικά στοιχεία για τις παγκόσμιες συνθήκες, επισημαίνοντας ότι περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ένας στους δέκα ανά τον κόσμο, συνεχίζουν το 2016, να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση του κινδύνου προσβολής από μολυσματικές ασθένειες, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Οργανισμού μάλιστα, κάθε μέρα, σχεδόν 900 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρές διαρροϊκές νόσους και να χάσει τη ζωή του, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών υγειονομικών συνθηκών. Ένα παιδί δηλαδή, κάθε δύο λεπτά της ώρας!
Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και σε επαρκείς υγειονομικές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ανθρώπων. Η αξία του λεγόμενου και «λευκού χρυσού» δε, μεγιστοποιείται, αν αναλογιστεί κανείς και τα επιπλέον οφέλη που μπορεί να φέρει η βέλτιστη χρήση τους, όπως η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, η άνεση, η ευημερία, η αξιοπρέπεια, η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει σχετικά, πως για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στη βελτίωση του νερού και των υγειονομικών υπηρεσιών που παρέχονται παγκοσμίως, δημιουργείται ένα όφελος της τάξης των 4 ως 12 δολαρίων, ανάλογα με το είδος της παρέμβασης.
ΓιΆ αυτό και οι εορτασμοί για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει εστιάσει και στην απασχόληση, καθώς εκτιμάται ότι το νερό μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες αμειβόμενες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στον απώτερο στόχο της επικράτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, της «πράσινης» οικονομίας.

Αυξάνεται η ζήτηση, μειώνονται τα αποθέματα

Η ανάγκη προστασίας των υδατικών πόρων το συντομότερο δυνατό, έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για την ανθρωπότητα και βάσει των προβλέψεων για το άμεσο μέλλον. Καθότι αν σήμερα, 650 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, η κατάσταση αναμένεται να γίνει «αφόρητη» τα επόμενα 15 χρόνια, οπότε και οι υπολογισμοί των Ηνωμένων Εθνών, κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 40% στα αποθέματα νερού, αν συνεχιστούν οι ίδιες τακτικές και πολιτικές από τις χώρες του πλανήτη, την ώρα μάλιστα, που η παγκόσμια ζήτηση νερού πρόκειται να αυξηθεί κατά 55% μέχρι το 2050, εξαιτίας της αύξησης και του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9 δισεκατομμύρια. Το γεγονός «μεταφράζεται» δε, υπό τα παραπάνω δεδομένα και σε κάλυψη μόλις του 60% των αναγκών του πλανήτη σε νερό, έως το 2030.

Το νερό σε αριθμούς

1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

1,1 δισ. άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.

8 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν πρόσβαση σε νερό ποιότητας και 1 εκατ. εξ αυτών, γενικότερα σε πόσιμο νερό.

400 εκατ. παιδιά, δεν λαμβάνουν ούτε την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

5 εκατ. άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που προέρχονται από μολυσμένα ύδατα.

40 δισ. ώρες το χρόνο, περπατούν οι άνθρωποι στην Αφρική, μόνο για τη συλλογή νερού.

300 σημεία θεωρούνται δυνητικά πεδία πολεμικών συγκρούσεων, εξαιτίας της έλλειψης νερού.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ