Τα φωτοβολταϊκά επέστρεψαν… για να μείνουν!

    15.725 επισκέψεις στο άρθρο

    Μετά από μία ισχνή πενταετία τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ανακάμπτουν και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς. 

    Μετά τον φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης την περίοδο 2008-2013, με την κρατική ενίσχυση των φωτοβολταϊκών μέσω των ιδιαιτέρως υψηλών οικονομικών αποδόσεων, ακολούθησε μία πενταετία χαμηλών πτήσεων για τον τομέα.

    Η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων και η έξοδος από την οικονομική κρίση έδειξαν τον δρόμο για μια νέα περίοδο άνθησης των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το 2019. Ήδη από το 2019 και στις αρχές του 2020 είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάρκα (κυρίως στα 500kwp), ενώ αντίστοιχη είναι και η αύξηση στα μικρά (3-20kwp) και μεσαία (30-70kwp) φωτοβολταϊκά συμψηφισμού (net metering).

    H MP-Energy είναι μία κατασκευαστική εταιρεία απόλυτα εξειδικευμένη στα φωτοβολταϊκά συστήματα, με στόχευση στα αυτόνομα συστήματα με μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά συμψηφισμού net metering κάθε μεγέθους. Η αδιάλειπτη παρουσία μας εδώ και 15 χρόνια στο τομέα αποδεικνύει την αγάπη και την σοβαρότητα με την οποία βλέπουμε τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

    Η άνοδος που παρατηρήσαμε το 2019 στα φωτοβολταϊκά συμψηφισμού net metering ήταν αλματώδης (αν και τα απόλυτα νούμερα είναι ακόμη χαμηλά) και αναμένουμε παρόμοια και ίσως μεγαλύτερη αύξηση και το 2020. Σαν MP-Energy περιμένουμε μία άνοδο 20-30% στα έργα net metering το 2020.

    Όσον αφορά τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, το 2019 ήταν σαφώς καλύτερο από το 2018 (όταν η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη μείωσε τη δυνατότητα προμήθειας ποιοτικών 2βολτων μπαταριών φωτοβολταίκών) παρά τον «συννεφιασμένο» χειμώνα που μείωσε το ενδιαφέρον του κοινού. Το 2020 μετά από έναν ηλιόλουστο χειμώνα, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα. Σαν MP-Energy στοχεύουμε σε μία άνοδο 10-20% στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά το 2020.

    Ο τομέας των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια, την αειφόρα οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και εν τέλει τη συνέχεια της ύπαρξής μας σε αυτόν τον καταπονημένο πλανήτη.
    Δεν χρειάζονται περισσότεροι λόγοι ώστε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον…
     

    Πέτσιος Μιχάλης, Διδάκτωρ ΕΜΠ
    Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
    Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της MP-Energy
    https://www.mp-energy.gr