Ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης από… άλλη εποχή!

Διαβάστηκε από 4831 αναγνώστες -

Ο ορθός σχεδιασμός των αναγκών του κτιρίου καθιστά τα μηχανολογικά συστήματα που τοποθετήθηκαν «επικουρικό σύμμαχο» στην εξοικονόμηση ενέργειας.

 
Η μεθοδολογία μας στηρίζεται σε έναν σχεδιασμό τέτοιο, ώστε πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε εργασία να έχουμε μοντελοποιήσει το κτίριο και να ξέρουμε με βάση της παρεμβάσεις που θα γίνουν, τι φορτία θα καταναλώνει. Δίνουμε λοιπόν μεγάλο βάρος στο σχεδιασμό, ώστε να μην έχουμε κατόπιν οποιουδήποτε είδους αστοχία. 

Ο σωστός σχεδιασμός γίνεται με ένα συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο είναι, μάλιστα, ανοικτό και φθηνό, προσιτό στον καθένα, το οποίο μας δίνει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για οποιαδήποτε κατοικία -είτε νέα είτε υφιστάμενη- ώστε να πάρουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις για τη μόνωση που θα χρησιμοποιήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνουμε πληροφορίες για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει η μόνωση, πως θα καλύψουμε το κέλυφος με αυτή, τι κουφώματα θα βάλουμε, τι ενεργειακό ισοζύγιο προσδοκούμε από κάθε κούφωμα, πώς θα κάνουμε την κατοικία αεροστεγή ώστε να επιτύχουμε τους στόχους του Παθητικού Κτιρίου, και τέλος πως θα σχεδιάσουμε τόσο το σύστημα αερισμού με ανάκτηση, ώστε να καλύψει ένα μέρος των φορτίων που θέλουμε, αλλά και πώς θα χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο μηχανολογικό σύστημα για να ζεστάνουμε ή να ψύξουμε το σπίτι στα πολύ χαμηλά επίπεδα αναγκών, τα οποία έχει ήδη από το σχεδιασμό του κελύφους.

Οι τεχνολογίες δεν έχουν περιορισμό και δεσμεύσεις. Μπορεί να είναι οι τυπικές μονώσεις και οι εξωτερικές θερμοπροσόψεις που τοποθετούν όλοι ή μπορεί να είναι εσωτερικές μονώσεις όπου δεν μπορούμε να παρέμβουμε εξωτερικά. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι μειώνουμε κάθε θερμογέφυρα που υπάρχει (βεράντα, παράθυρο κτλ), άρα στο κτίριο δεν υπάρχει ούτε ένας πόντος χωρίς μόνωση. Και τα κουφώματα, όμως, έχουν κάποια χαρακτηριστικά πάντα προσαρμοσμένα στα δεδομένα του κάθε κτιρίου, που έχουν να κάνουν με το ισοζύγιο του κουφώματος. ¶ρα, ούτε την ανάγκη τοποθέτησης θερμαντικών σωμάτων κοντά στα κουφώματα έχουμε, ούτε το κούφωμα αποτελεί πια το αδύνατο σημείο της κατοικίας. Ίσα-ίσα που ενισχύει την θερμοκρασία του εσωτερικού γιατί βάζει περισσότερο φως του ήλιου μέσα. 

Σε αυτό το σπίτι, έτσι όπως σχεδιάστηκε, τα νότια κουφώματα δίνουν πάνω από 200 κιλοβατώρες το χειμώνα για θέρμανση. Αντίστοιχα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το καλοκαίρι να έχουμε τη σωστή σκίαση, για να μην εισχωρήσει όλο αυτό το φορτίο μέσα στο σπίτι χωρίς να είναι απαραίτητο, ή να υπάρχουν ανάλογες τεχνικές για ανάκληση των κουφωμάτων για πρόσθετο νυχτερινό φυσικό αερισμό, το καλοκαίρι, που είναι μια από τις τεχνικές που εφαρμόζουμε στο Παθητικό Σπίτι. Όλα αυτά, όμως, έχουν υπολογιστεί από την αρχή.

Αποτέλεσμα του προσεχτικού σχεδιασμού είναι τα φορτία θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου ναι είναι εντυπωσιακά μικρά (σχεδόν 10W/m2), δέκα φορές μικρότερα από ένα συμβατικό σπίτι. Έτσι, δεν χρειαζόμαστε συμβατικό σύστημα θέρμανσης έτσι όπως το ξέρουμε, δηλαδή με δίκτυο καλοριφέρ, κλιματιστικά σε όλα τα δωμάτια κτλ. Χρειαζόμαστε κατά κάποιον τρόπο την ισχύ ενός παλιού σεσουάρ μαλλιών. Και αυτό το πείραμα έχει ήδη γίνει.
Έχουμε βάλει αυτό το σεσουάρ μαλλιών να δουλεύει μέσα στο σύστημα του αερισμού κι έχουμε θερμάνει ένα ολόκληρο κτίριο μια παγωμένη νύκτα μόνον με αυτή την ισχύ. ¶ρα μας αρκεί μόνον μια μικρή πηγή και για μικρό χρονικό διάστημα. Τις πολύ κρύες μέρες, θα χρησιμοποιηθεί μια ηλεκτρική αντίσταση, είτε ζεστό νερό είτε ακόμα και μια αντλία θερμότητας, σε κάθε περίπτωση πάντως μια μικρή πηγή ενέργειας που θα ζεστάνει τον αέρα στους 50 βαθμούς.

Στο συγκεκριμένο έργο όλη η ανάγκη θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου καλύπτεται πλήρως από μια απλά κλιματιστική μονάδα 9000 BtU ή αλλιώς 2 ΚW. Η μονάδα αυτή, τοποθετημένη στο σαλόνι, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του κτιρίου. Το ζεστό νερό χρήσης καλύπτεται με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 200lt και 4,2m2 πάνελ στην ταράτσα του κτιρίου, καλύπτοντας το 85% των αναγκών του κτιρίου σε ζεστό νερό. Τέλος στο κτίριο τοποθετούνται φωτοβολταϊκά πάνελ 5KWP τα οποία θα υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. 

Οι μπαταρίες του κτιρίου είναι τεχνολογίας εξοικονόμησης νερού, χορηγία της εταιρείας GROHE και της Bathroom Plus. 

Επιλέχθηκαν ηλεκτρικές συσκευές βέλτιστης ενεργειακής κλάσης, χορηγία της εταιρείας ΒΕΚΟ και συνδυαστικών λειτουργιών, ενώ και ο φωτισμός είναι LED πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Έτσι οι ανάγκες του κτιρίου σε Πρωτογενή Ενέργεια που είναι αισθητά κάτω των απαιτήσεων του προτύπου, υπερκαλύπτονται από την παραγωγή ΑΠΕ.
Το κτίριο θα πιστοποιηθεί έτσι ως το πρώτο ENERPHIT PLUS κτίριο στη Μεσόγειο. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ