Μέτρηση θερμικών απωλειών του κτιρίου

Μέτρηση θερμικών απωλειών του κτιρίου

Μέτρηση θερμικών απωλειών του κτιρίου

Οι διακυμάνσεις εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας την τελευταία κρύα εβδομάδα του Δεκεμβρίου

Η συμπεριφορά μας κάνει τη διαφορά

Διαβάστηκε από 3208 αναγνώστες -

Ο χρήστης κάθε σπιτιού ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ενέργεια που καταναλώνεται. Οι αριθμοί, άλλωστε, λένε πάντα την αλήθεια!

 
Mέσα από την πλατφόρμα μετρήσεων του έργου, θα επιβεβαιώσουμε τις προβλέψεις μας για όλα όσα έχουμε κάνει σε αυτό το σπίτι, θα διορθώσουμε τυχόν αστοχίες και θα ενημερώσουμε αναλόγως τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Όπως, άλλωστε, έχει αποδειχτεί στην πράξη, όσο καλά κι αν σχεδιάσεις ένα κτίριο είτε Παθητικό είτε οτιδήποτε άλλο, η συμπεριφορά του χρήστη παίζει καθοριστικό ρόλο και μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα που έχεις σχεδιάσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πείραμα που έγινε στο Ανόβερο, όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε 32 σπίτια ογδόντα τετραγωνικών μέτρων, το ένα δίπλα στο άλλο, όλα με τις ίδιες προδιαγραφές Παθητικού Κτιρίου. Για όλα τα σπίτια είχε υπολογιστεί ανάγκη 13-14 κιλοβατωρών για τη θέρμανση, αλλά όταν κατοικήθηκαν και άρχισαν οι μετρήσεις εμφανίστηκαν καταναλώσεις από 3 έως 35 κιλοβατώρες. Ο μέσος όρος βγήκε κάτω από 15 κιλοβατώρες, αλλά μεμονωμένα οι χρήστες παρουσίασαν μεγάλη διαφορά. Σκοπεύουμε, λοιπόν, να καθιερώσουμε την ενημέρωση για όλους τους χρήστες ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν τη σημασία της ατομικής συμπεριφοράς στην κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν στον καταναλωτή δείχνεις τι ακριβώς καταναλώνει, χωρίς να τον συμβουλεύεις, αυτομάτως η συμπεριφορά του γίνεται θετική απέναντι στην χρήση του κτιρίου. Στατιστικά, μόνο από την αλλαγή της συμπεριφορά του μπορούμε να έχουμε μείωση 10-15% στην κατανάλωση ενέργειας.

Kαταναλώσεις ενέργειας
Παρακάτω παρουσιάζονται οι καταναλώσεις ενέργειας του Δεκεμβρίου 2015 στο κτίριο Passivistas: The House Project. Οι μετρήσεις σε αυτήν την περίοδο έγιναν αποκλειστικά με βάση τις ενδείξεις στο ρολόι της ΔΕΗ. Εγκαταστάθηκε στο κτίριο πλήρες σύστημα μετρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ήδη έχει εγκατασταθεί σύστημα μετρήσεων θερμοκρασίας, υγρασίας, CO2 και θορύβου και μετεωρολογικός σταθμός από τις 28/12/15, τα στοιχεία του οποίου δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.passivistas.com.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει με το PHPP , η ετήσια κατανάλωση του κτιρίου θα πρέπει να είναι η εξής:
  • ΡΕΥΜΑ 1719,0 Kwh ή 44%
  • ΘΕΡΜΑΝΣΗ 1260,6 Kwh ή 32%
  • Βοηθητικό Ρεύμα 126,06 Kwh ή 3%
  • ΨΥΞΗ 458,4 Kwh ή 12%
  • ΖΝΧ 355,26 Kwh ή 9%
  • ΣΥΝΟΛΟ 3919,32 Kwh ή 100%
  • ΑΝΑ ΗΜEΡΑ 10,74 Kwh
  • ΑΝΑ Ημερα χωρις Θ/Ψ 6,03 Kwh

Με βάση τους υπολογισμούς η ανάγκη σε θέρμανση κατά το μήνα Δεκέμβριο θα πρέπει να κυμαίνεται στις 282 kWh. Έτσι προκύπτει κατά ασφαλή προσέγγιση ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου κατά το μήνα Δεκέμβριο θα έπρεπε να κυμανθεί στις 6,03kWh * 31 ημέρες + 282 Kwh = 468,93 kWh.. Με βάση την ένδειξη στο ρολόι στη ΔΕΗ αυτή ήταν 418 kWh ή 13,38 Kwh/ημέρα ή 2,27 ευρώ/ημέρα*.
Το αποτέλεσμα θεωρείται ικανοποιητικό και επιβεβαιώνει τους υπολογισμούς και την αξιοπιστία του PHPP. Η κάπως μειωμένη κατανάλωση οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου ήταν εξαιρετικά καλό θερμοκρασιακά, αλλά και στο ότι το γραφείο του κτιρίου δεν λειτουργεί ακόμη πλήρως και δεν θερμαίνεται συστηματικά. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα και αυξημένες απώλειες από το ισόγειο προς το υπόγειο.
Η μέση θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου κυμάνθηκε μεταξύ 19,5 και 21,5 βαθμών Κελσίου, ενώ η υγρασία μεταξύ 50% και 60%. Στο υπόγειο που δεν θερμαίνεται ακόμη, η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί στους 14,5 βαθμούς.
Δείτε παρακάτω τις διακυμάνσεις εσωτερικής (σαλόνι) και εξωτερικής θερμοκρασίας την τελευταία κρύα εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

*η τιμή της κιλοβατώρας έχει τεθεί 0,17ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις πρόσθετες χρεώσεις, πλην Δημοτικών Τελών και ΕΡΤ.




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα