Ουρανοξύστης από ...ανακυκλωμένα απορρίμματα

Διαβάστηκε από 2234 αναγνώστες -

Μετά τους κατακόρυφους κήπους, τις πράσινες ταράτσες και τα οργανικά γλυπτά, οι αρχιτέκτονες του γραφείου Chartier - Corbasson σχεδιάζουν την επόμενη καινοτομία στις πράσινες δομές: έναν ουρανοξύστη κατασκευασμένο από τα απορρίμματα των κατοίκων του!

 
Το κόνσεπτ "Organic Skyscraper London" αφορά ήδη υπάρχοντα κτίρια και έχει στόχο να αποδείξει πώς οι δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη μπορούν να μετριαστούν. Η ιδέα είναι να ανακυκλωθούν τα χάρτινα και πλαστικά απόβλητα που δημιουργούνται από τους κατοίκους του κτιρίου και να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πάνελ, με σκοπό τη συνέχιση της κατασκευής του. Εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου υπογραμμίζει πως μέσα σε μόλις ένα χρόνο θα μπορούσε να παραχθεί  αρκετό υλικό για να δημιουργηθεί η πρόσοψη του κτιρίου!

Για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, το κόνσεπτ απαιτεί τα υλικά των αποβλήτων να συλλέγονται και να ταξινομούνται στο εσωτερικό του κτιρίου και στη συνέχεια να ανακατασκευάζονται επί τόπου. Έτσι, το κτίριο είναι αυτορυθμιζόμενο.

Η Chartier-Corbasson προτείνει μια κτιριακή δομή εμπνευσμένη από τα Ασιατικά μπαμπού: η χρήση κοίλων σωληνών θα μειώνουν τις επιπτώσεις του ανέμου κι επιπλέον θα περιέχουν μικρές ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Τα υλικά της σκαλωσιάς θα πρέπει να είναι στο σύνολό τους ισομεγέθη και να παρέχονται προκατασκευασμένα, για να απλοποιηθεί η συναρμολόγησή τους. Μετά την κατασκευή του κτιρίου αντί η σκαλωσιά να αφαιρεθεί, θα γίνει μέρος του!

Το κτίριο, που έχει σχήμα πυραμίδας, θα διαθέτει ανελκυστήρα, χωρίς να χρειάζεται η χρήση γερανού, ενώ ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει χώρους για γυμναστήρια, αίθουσες συνεδριάσεων, λόμπι εστιατόρια, μπαρ και μια πλατφόρμα παρατήρησης. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ