Στο εξής η ανακύκλωση γίνεται κυριολεκτικά παιχνίδι μιας που πλέον μπορείς να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που μπορείς να ανακυκλώσεις τι.

Ο χρυσός οδηγός της ανακύκλωσης!

Διαβάστηκε από 2131 αναγνώστες -

«Πού ανακυκλώνουμε παλιούς λαμπτήρες; Πού υπάρχουν σημεία διαλογής μπαταριών; Τι μπαίνει και τι όχι στους μπλε κάδους;». Βρες εδώ όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση!

 
Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότεροι ανακυκλώνουμε ολοένα και περισσότερο! Μάλιστα με υλικά όπως το χαρτί, οι πλαστικές συσκευασίες και τα μεταλλικά κουτάκια τα πάμε περίφημα αφού ξέρουμε ότι στην πλειονότητά τους (με μικρές εξαιρέσεις) μπαίνουν στους μπλε κάδους.

Πόσες και πόσες φορές όμως δεν έχεις προβληματιστεί που και πως πρέπει να ανακυκλώσεις κάτι που δεν χρειάζεσαι πλέον, όπως είναι οι λαμπτήρες, οργανικά υπολείμματα, ξύλινες παλλέτες, ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και ογκώδη αντικείμενα που δεν χωράνε στους κάδους σκουπιδιών;

Η αποστολή αυτής της εβδομάδας έχει ως στόχο να μας δώσει μία «χείρα βοηθείας» και να μας προσφέρει έναν εναλλακτικό χρυσό οδηγό με πληροφορίες για όλα όσα θέλαμε να ρωτήσουμε για την ανακύκλωση, αλλά δεν τολμούσαμε να ρωτήσουμε!

Στο εξής η ανακύκλωση γίνεται κυριολεκτικά παιχνίδι μιας που πλέον μπορείς να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που μπορείς να ανακυκλώσεις τι. Βάλε πλώρη και δες πόσο εύκολο είναι να βρει κάθε αντικείμενο τον δρόμο του προς την ανακύκλωση.
Πριν πετάξεις κάτι λοιπόν σκέψου δύο φορές: Αφενός αν μπορείς να το αξιοποιήσεις αλλιώς, να το χαρίσεις ή να το ανταλλάξεις με κάποιο άλλο αντικείμενο και αφετέρου, αν αποφασίσεις ότι δεν το χρειάζεσαι πια, που μπορείς να το ανακυκλώσεις!

Έχεις απορίες; Η αποστολή της εβδομάδας έχεις τις απαντήσεις! Ιδού:

1. Μάθε τι ανακυκλώνεται και τι όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
2. Βρες που πρέπει να πας για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
3. Ανακύκλωσε τις μπαταρίες και μην τις πετάς στα κοινά απορρίμματα. Δες που υπάρχουν σημεία διαλογής μπαταριών.
4. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες. Δες που πρέπει να τα πας!
5. Αν έχεις ογκώδη αντικείμενα που δεν μπορείς να τα αξιοποιήσεις με κάποιο τρόπο και θέλεις να τα πετάξεις, μην τα βγάλεις στο δρόμο. Κάλεσε την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου που ανήκεις. Ο δήμος έχει υποχρέωση να τα παραλάβει από εσένα.
6. Μη ντραπείς και μη φοβηθείς να δημοσιοποιήσεις προβλήματα στο δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης. Οι πολίτες έχουμε ρόλο!
7. Αν δεις κάποιον συμπολίτη σου να πετάει ανακύκλωσιμα υλικά σε κοινούς κάδους, ή οργανικά απορρίμματα σε κάδους ανακύκλωσης, μη διστάσεις να του υπενθυμίσεις ευγενικά τι πάει που!
8. Η κομποστοποίηση είναι μια πολύ εύκολη κι απλή διαδικασία. Δες πώς και τι μπορείς να κομποστοποιείς.
9. Πάνω από όλα, αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε, όχι ό,τι βρούμε μπροστά μας. Η μείωση του όγκου απορριμμάτων είναι η πρώτη μας επιλογή!
10. Πριν ανακυκλώσεις οτιδήποτε, σκέψου μήπως μπορείς να το επιδιορθώσεις, να το επαναχρησιμοποιήσεις, να το δωρίσεις ή να το ανταλλάξεις. Η ανακύκλωση είναι σαφώς κάτι πολύ καλό, αλλά πριν την ανακύκλωση προηγείται η επαναξιοποίηση.  


www.kalyterizoi.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ