Μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο. Ποιός κερδίζει;
23.571 επισκέψεις στο άρθρο
Αρχικά να αποσαφηνίσουμε κάτι σχετικά με τα Air Conditions. Δεν είναι μηχανή! Δεν είναι μηχανή διότι δεν μετατρέπει κάποια μορφή ενέργειας σε κάποια άλλη.
Kοινοποίησε το »
Το Air Condition μεταφέρει ενέργεια της ίδιας μορφής και συγκεκριμένα θερμότητα, από ένα χώρο Α σε ένα χώρο Β. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κουβαλητής, είναι μεταφορέας θερμότητας. Μάλιστα ο κουβαλητής αυτός μεταφέρει θερμότητα από ένα χώρο κρύο σε ένα χώρο ζεστό. Δεν το χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε ποσότητα θερμότητας από ζεστό χώρο σε κρύο διότι σε αυτή την περίπτωση η θερμότητα ρέει μόνη της και δεν χρειάζεται βοήθεια. Όπως το νερό που ρέει μόνο του από ψηλότερο σημείο σε χαμηλότερο, ενώ για την αντίστροφη πορεία του απαιτείται αντλία. Αν έχουμε δυο δωμάτια ένα ζεστό και ένα κρύο, με μια πόρτα ανάμεσα, όταν ανοίξουμε την πόρτα η θερμότητα θα πάει μόνη της από το ζεστό δωμάτιο στο κρύο μέχρι να εξισωθούν οι θερμοκρασίες στα δυο δωμάτια. Η θερμότητα ρέει μόνη της από το ζεστό δωμάτιο στο κρύο δωμάτιο. Δεν ρέει η «ψύχρα» από το κρύο στο ζεστό διότι δεν υπάρχει «ψύχρα». Υπάρχει μόνον θερμότητα. Όταν δώσουμε θερμότητα σε ένα σώμα αυτό ζεσταίνεται και του αναβαίνει η θερμοκρασία. Αντίθετα όταν πάρουμε θερμότητα από ένα σώμα αυτό ψύχεται και κατεβαίνει η θερμοκρασία του.
Αν βάλουμε τις δυο μονάδες του Air Condition σε δυο δωμάτια που έχουν αρχικά ίδια θερμοκρασία, τη μια μονάδα στο Α δωμάτιο και την άλλη μονάδα στο Β δωμάτιο, το Air Condition θα μεταφέρει θερμότητα από το ένα δωμάτιο στο άλλο και το ένα δωμάτιο θα ζεσταθεί ενώ το άλλο δωμάτιο θα κρυώσει. Κατά τη λειτουργία του το σύστημα των δυο μονάδων δεν μεταφέρει αέρα από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Αν τα δυο δωμάτια περιέχουν διαφορετικά αέρια μια αντλία θερμότητας δεν θα αλλάξει τη σύσταση του αέρα τους. `Aλλωστε οι δυο μονάδες δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο αεραγωγό, παρά μόνο με ένα σωληνάκι που περιέχει κάποιο ειδικό υγρό. Επίσης το κλιματιστικό δεν χρησιμοποιεί κάποιο καύσιμο. Το ερώτημα λοιπόν είναι εύλογο για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Για να αντιληφθούμε τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας θα πρέπει να αναλογιστούμε πως μια μητέρα φροντίζει το παιδί της που έχει υψηλό πυρετό. Παίρνει ένα δοχείο με κρύο νερό και βρέχει μια μικρή πετσέτα. Την βρεγμένη και κρύα πετσέτα την αποθέτει στο μέτωπο του παιδιού για λίγο. Όταν ζεσταθεί η πετσέτα την βρέχει πάλι με κρύο νερό και επαναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία πολλές φορές. Με τον τρόπο αυτό η μητέρα μεταφέρει την «κάψα» από το παιδί στο δοχείο και διατηρεί το μέτωπο του παιδιού δροσερό. Με όρους φυσικής θα λέγαμε ότι η μητέρα μεταφέρει ποσά θερμότητας από το παιδί στο δοχείο. Κατά τη διαδικασία αυτή δεν καταναλώνεται κάποιο υλικό, μόνο η μητέρα κουράζεται από τη διαδικασία που περιγράψαμε για να φέρει σε πέρας το επίπονο αυτό έργο.
Αντίστοιχα η αντλία θερμότητας μιμείται τη διαδικασία της μητέρας και κυκλοφορεί το ειδικό υγρό μεταξύ των δυο μονάδων. Το ειδικό υγρό παίζει το ρόλο της βρεγμένης πετσέτας.
Βέβαια, οι δυο μονάδες είναι συνδεδεμένες με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά η ηλεκτρική αυτή κατανάλωση δεν χρησιμοποιείται όπως στις ηλεκτρικές σόμπες που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, αλλά χρησιμοποιείται για να μεταφέρουν την έτοιμη θερμότητα από την μία μονάδα στην άλλη.
Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η αντλία θερμότητας είναι η ενέργεια που αναπληρώνει την κούραση της μητέρας για την περιποίηση του παιδιού της!
Οι αντλίες θερμότητας με inverter συνδυάζουν ακόμη καλύτερη λειτουργία με μεγαλύτερο συντελεστή. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η σχέση τιμών καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυτή που έχουμε σήμερα. Αν η σχέση αυτών των τιμών αλλάξει ή αν δεν έχουμε καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να κάνουμε άλλους λογαριασμούς. Την αντλία θερμότητας θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και κλιματιστικό και η εξωτερική μονάδα αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον. Επίσης εμείς το χαρακτηρίζουμε και σαν «κλέφτη» διότι δεν την πληρώνουμε την θερμότητα που αντλεί.