Λέβητες Πέλλετ
Οι λέβητες πέλλετ έχουν κερδίσει αρκετό έδαφος τελευταία, ιδίως λόγω της χαμηλής τιμής του καυσίμου – πέλλετ που χρησιμοποιούν. Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σπιτιού, αλλά και επαγγελματικών χώρων ή ακόμα και δημοσίων κτιρίων. Επίσης τους συναντάμε συχνά τελευταία σε μηχανοστάσια πισινών, όπου η αποδοτικότητα τους σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος του καυσίμου μειώνουν σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα. Πρακτικά αποτελούν τη δεύτερη πιο οικονομική μέθοδο θέρμανσης σήμερα μετά τις αντλίες θερμότητας.
Το δασικό πέλλετ (πιστοποιημένο για αστική χρήση) έχει σχήμα μικρών κυλίνδρων από 6 έως 8 χιλιοστά και παρασκευάζεται από δασική ξυλεία ειδικά επεξεργασμένη ώστε να έχει πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Τα ποσοστά απόδοσης των συστημάτων αυτών κυμαίνονται από 92% έως και 96%. Η τροφοδοσία γίνεται αυτόματα μέσω ενός κοχλία, ενώ η λειτουργία τους ελέγχεται από το θερμοστάτη χώρου, όπως και με τα υπόλοιπα συστήματα κεντρικής θέρμανσης.
Επειδή λόγω μικρότερης υγρασίας το πέλλετ έχει διπλάσια περίπου απόδοση από το ξύλο και επειδή συμπεριφέρεται σαν ρευστό, μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τους παλαιούς λέβητες πετρελαίου και να προσφέρει αυτονομία, καθαριότητα και μεγάλη οικονομία. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η καθαρότητα των καυσαερίων που είναι υψηλότερη ακόμα και από εκείνη του φυσικού αερίου, τοποθετώντας το στη κορυφή των οικολογικών καυσίμων.
Μειονεκτήματα η ανάγκη αποθήκευσης του (έρχεται σε παλέτες του 1 τόνου), η προσεκτική εγκατάσταση (ειδικά στο θέμα της καμινάδας) και η τακτική πλήρωση του σιλό με καύσιμο. Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η απομάκρυνση της στάχτης ανάλογα με τη χρήση του καυστήρα, που όμως αποτελεί βιολογικό λίπασμα.
Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η αναλογία της απόδοσης του σε σχέση με το πετρέλαιο είναι 2.1 τόνους ανά 1 τόνο πετρελαίου.
Λέβητες Βιομάζας
Όπως και με τους λέβητες πέλλετ, αποτελούν μια πιο εξελιγμένη μορφή λέβητα στερεών καυσίμων που μπορεί να διαχειριστεί ακατέργαστη δασική ή αγροτική πρώτη ύλη. Συνήθως συναντούνται σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές όπου τα καυσαέρια δεν αποτελούν πρόβλημα. Και αυτό διότι το ακατέργαστο καύσιμο παράγει μεγαλύτερες ποσότητες στάχτης αλλά και εκπομπές σε σχέση με το πιστοποιημένο δασικό πέλλετ που είναι κατάλληλο για αστική χρήση. Στην κατηγορία αυτή καυσίμου συναντάμε τους καρπούς και τα τσόφλια από διάφορα καλλιέργειες, τα ροκανίδια αλλά και τις φλούδες δέντρων, όπως επίσης και τα υπολείμματα καλλιεργειών. Πρόκειται για συστήματα που χαρακτηρίζονται για τη μηδενική επιβάρυνση προς το περιβάλλον, καθώς ανακυκλώνουν όσο CO2 έχει πρωτίστως απορροφηθεί από τα φυτά για την ανάπτυξη τους.
Λέβητες ξύλου
Απλοί ξυλολέβητες
Πρόκειται για λέβητες ικανούς να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης χώρων από 100 έως και 300 τ.μ. Η χρήση τους χαρακτηρίζεται από την απουσία καυστήρα και τη χειροκίνητη έναυση (άναμμα) του ξύλου και στη συνέχεια την τακτική πλήρωσή του αποθηκευτικού χώρου του λέβητα με καύσιμο - ξύλο - έως και 4 φορές την ημέρα.
Η ρύθμιση της καύσης συνήθως γίνεται από ένα άνοιγμα στο κάτω μέρος του λέβητα το οποίο και τον τροφοδοτεί με φρέσκο αέρα. Η απόδοση τους εξαρτάται άμεσα από το ποσοστό υγρασίας του ξύλου και κυμαίνεται στο 70 με 75%. Επειδή τα ποσοστά τέφρας που παράγουν είναι σημαντικά χρειάζονται συνεχή καθαρισμό και συντήρηση.
Ξυλολέβητες πυρόλυσης
Σε αντίθεση με τους απλούς ξυλολέβητες, οι πυρολυτικοί χαρακτηρίζονται από την υψηλότερη απόδοση τους. ¶λλη μια διαφορά είναι επίσης και η ύπαρξη ανεμιστήρα που ρυθμίζει τη καύση και μάλιστα σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιείται ατελής καύση του ξύλου με τη ταυτόχρονη παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Στο δεύτερο στάδιο τα καυσαέρια της ατελής καύσης (CO) εμπλουτίζονται με οξυγόνο και αναφλέγονται σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία πετυχαίνοντας μεγαλύτερη απόδοση από ότι στην απλή καύση, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%. Μοναδικό μειονέκτημα ίσως αποτελεί η υγρασία του καυσίμου ξύλου που δεν πρέπει να ξεπερνά το 20%.
Τζάκια
Αποτελούν τη πιο παλιά μέθοδο θέρμανσης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος σε κλειστό χώρο. Διακρίνονται σε ανοικτού και κλειστού τύπου με τα δεύτερα να πλεονεκτούν τόσο σε απόδοση όσο και σε αισθητική.
Τζάκια ανοιχτού τύπου
Είναι τα γνωστά σε όλους παραδοσιακά τζάκια με την ανοιχτή εστία που θερμαίνουν ενιαίο χώρο. Πλεονέκτημα αποτελεί ειδικά στην ύπαιθρο ή ύπαρξη άφθονης και φθηνής καύσιμης ύλης. Μειονέκτημα τους η συχνή τροφοδοσία και οι αποθηκευτικοί χώροι. Με την εισαγωγή τους στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον των πόλεων, άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη από τους ρύπους ατμόσφαιρα με τα γνωστά σε όλους μας φαινόμενα της αιθαλομίχλης. Ο λόγος είναι ο καπνός που παράγεται από τη καύση του ξύλου, ενώ συχνά τα πράγματα χειροτερεύουν αν χρησιμοποιούνται και άλλα αμφιβόλου προελεύσεως και χημικής κατεργασίας υπολείμματα προϊόντων.
Αν και σήμερα έχουν βγει στο εμπόριο αρκετά συστήματα υποβοήθησης της απόδοσης ή της μετατροπής τους ώστε να συνδέονται με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, ωστόσο τα τζάκια ανοιχτού τύπου χαρακτηρίζονται από τις εξαιρετικά μεγάλες απώλειες θερμότητας λόγω της ελεύθερης διαφυγής των καυσαερίων από την καμινάδα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 70% με 80% της απόδοσης της καύσιμης ύλης χάνεται στην ατμόσφαιρα.
Τζάκια κλειστού τύπου
Στην περίπτωση αυτή η εστία της καύσης περικλείεται από ένα μεταλλικό περίβλημα το οποίο και θερμαίνεται κατά τη λειτουργία του τζακιού. Τα καυσαέρια περνούν από μεγαλύτερες διαδρομές μέχρι την έξοδο τους και έτσι αποδίδουν περισσότερη από τη θερμότητα τους στο σύστημα, ανεβάζοντας την απόδοση του. Επιπροσθέτως, η ζέστη που παράγεται από τη θέρμανση του μετάλλου μεταφέρεται στο χώρο μέσω συστήματος αεραγωγών. Έτσι μπορούν να θερμάνουν και παραπάνω από ένα χώρους. Τέλος μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι η διάφανη πόρτα που καλύπτει εντελώς την εστία και ουσιαστικά «κλείνει» τον χώρο καύσης. Η απόδοση των κλειστών τζακιών είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα απλά, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο καύσιμη ύλη ενώ δεν χρειάζονται τόσο συχνή τροφοδοσία.
Επίσης προσφέρουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης για να θερμάνουν και τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.
Σόμπες πέλλετ
Αποτελούν, στην ουσία, μίνι λέβητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στο χώρο, χωρίς την ύπαρξη του κεντρικού συστήματος θέρμανσης. Ζεσταίνουν ενιαίους χώρους, αν και κάποιες από αυτές διαθέτουν κανάλια για να μπορούν να καλύψουν μέχρι και 4 διαφορετικά δωμάτια. Διακρίνονται σε αερόθερμες και καλοριφέρ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος συστήματος κεντρικής θέρμανσης.
Σόμπες πέλλετ αερόθερμες
Αποτελούν μία πολύ αποδοτική και σύγχρονη λύση για τη θέρμανση διαμερισμάτων έως και παραπάνω από 100 τ.μ. με αποδόσεις που κυμαίνονται από 90% έως 92%, συγκαταλέγονται στις λεγόμενες «πράσινες συσκευές». Η εγκατάσταση τους είναι πολύ απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, αρκεί να ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες χρήσης και ειδικά στο θέμα τοποθέτησης της καμινάδας. Διαθέτουν μεγάλη αποθήκη καυσίμου και ενσωματωμένο θερμοστάτη χώρου, που αυξάνει την αυτονομία τους και μειώνει τη συχνή επιτήρηση. Πλεονέκτημά τους η χαμηλή τιμή του καυσίμου, όμως επειδή ο καυστήρας που διαθέτουν είναι πολύ απλός χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του πέλλετ το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε καλής ποιότητας και με χαμηλά ποσοστά στάχτης.
Σόμπες πέλλετ καλοριφέρ
Όπως και με τις αερόθερμες, οι σόμπες καλοριφέρ εκμεταλλεύονται όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα με τη διαφορά ότι συνδέονται με το υπάρχον δίκτυο θέρμανσης του διαμερίσματος/σπιτιού. Η τοποθέτηση τους χρειάζεται εξειδικευμένο υδραυλικό, καθώς πραγματοποιούνται συνδέσεις σωληνώσεων και κατάργησης της κεντρικής στήλης θέρμανσης (στην περίπτωση των διαμερισμάτων). Επίσης έχουν αυξημένο κόστος σε σχέση με τις απλές, που όμως αποσβένεται πολύ γρήγορα χάρη στην οικονομική λειτουργία τους και την αποδοτικότητα που τις διακρίνει.
Σόμπες ξύλου
Αποτελούν τις πιο απλές και παλαιές λύσης για τη θέρμανση εσωτερικών χώρων εκτός από τα τζάκια. Απλές στη λειτουργία και χρήση τους, δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν, ενώ η αισθητική τους τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά εντάσσοντας τες με επιτυχία στο σύγχρονο περιβάλλον των αστικών κέντρων. Όπως και με τις σόμπες πέλλετ διακρίνονται σε αερόθερμες και καλοριφέρ.
Σόμπες ξύλου αερόθερμες
Οι γνωστές μας ξυλόσομπες έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, ειδικά λόγω των αυξήσεων των τιμών των στερεών καυσίμων. Πλεονέκτημα τους η απλότητα, το χαμηλό κόστος καυσίμου, η απουσία ηλεκτρισμού για τη λειτουργία τους και η σύγχρονη αισθητική τους. Στα κατά τους, η συνεχής τροφοδοσία τους με ξύλο, οι αποθηκευτικοί χώροι, η χειροκίνητη έναυση. Όπως και με όλες τις αερόθερμες σόμπες, μπορούν να θερμάνουν μόνο ενιαίους χώρους.
Σόμπες ξύλου καλοριφέρ
Σε αυτή τη κατηγορία συναντάμε τις σόμπες που μπορούν να συνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο του καλοριφέρ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάσταση, καθώς οι σωληνώσεις και οι συνδέσεις τους πρέπει να πραγματοποιούντα από έμπειρο υδραυλικό. Επιπροσθέτως επειδή δεν υπάρχει ηλεκτρονική ρύθμιση της θερμοκρασίας ή της καύσης θέλει προσοχή και στο σχεδιασμό του συστήματος με συστήματα αυτοπροστασίας. Αν και έχουν ακριβότερη τιμή από τις απλές, ωστόσο υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις αντίστοιχες πέλλετ.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - 4green.gr