Θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης: Οι τομείς που «πονούν»

    23.391 επισκέψεις στο άρθρο

    Η θέρμανση και η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης κατ΄ αναλογία με την κατηγορία του ξενοδοχείου αντιστοιχούν σε σημαντικό ποσοστό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ορισμένα βασικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν είναι:
    • Κεντρικά ηλιακά συστήματα.
    • Έλεγχος ανά τακτά διαστήματα του βαθμού απόδοσης του λέβητα ενώ η θερμοκρασία του θερμού νερού να ρυθμίζεται σε χαμηλά αλλά επιτρεπτά επίπεδα.
    • Εγκατάσταση θερμοστατών στα δωμάτια και αυτονομία θέρμανσης ώστε να θερμαίνονται μόνο χώροι που χρησιμοποιούνται (μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 20%).
    • Απομόνωση τμημάτων δικτύων που δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
    • Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, πρέπει να εξετάζεται η αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο ενώ σε περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων πρέπει να διερευνάται η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα της εγκατάστασης και χρήσης μικρών συστημάτων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.
    • Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20% μπορεί να επιτευχθεί με μόνωση των σωληνώσεων των δεξαμενών αποθήκευσης θερμού ύδατος και εγκατάσταση περιοριστών παροχής νερού στα μπάνια.
     
    Σε ό,τι αφορά στο ζεστό νερό χρήσης, ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα είναι η εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων. Το κόστος εγκατάστασης ενός ηλιοθερμικού συστήματος κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης αλλά και το ποσοστό που θέλει κάποιος να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι, το μέγεθός του (και κατά συνέπεια το κόστος του) μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του χρήστη και να μεταβάλλεται εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθεί ένα σύστημα που να αναλαμβάνει κατά 30% το φορτίο της θέρμανσης, και μετά από ένα χρόνο να επεκταθεί με την τοποθέτηση επιπλέον ηλιακών συλλεκτών έτσι ώστε να καλύπτει το 60% της θέρμανσης.


    Ειδικά για την περίπτωση εγκατάστασης ηλιοθερμικών σε νέο αναγειρόμενο κτήριο, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγαλύτερη, επειδή ένα ποσοστό της θερμικής ισχύος που χρειάζεται, το αναλαμβάνει το ηλιοθερμικό σύστημα και το μέγεθος του συμβατικού εξοπλισμού (λέβητας και καυστήρας) που απαιτείται να εγκατασταθεί είναι μικρότερο. Ένα μέρος δηλαδή των χρημάτων που επενδύονται για την ηλιοθερμία, εξοικονομούνται από την πρώτη μέρα, κατά την αγορά του βασικού εξοπλισμού.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

    ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ
    ARISTON
    ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
    ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)
    CLIMATISM