Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστιμονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)

"H ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ορθολογικές αναπτυξιακές λύσεις", σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου.

«H ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταθέσει συγκεκριμένες αναπτυξιακές λύσεις»

Διαβάστηκε από 1310 αναγνώστες -

"Όταν λείπει η κοινή λογική, η μεθοδικότητα και η σοβαρότητα, τότε δεν μπορείς παρά να είσαι απαισιόδοξος για το πού θα βρίσκεται η χώρα μετά από ένα έτος, ακόμα και εάν λάβει τις τρεις δόσεις των 40 δισ. ευρώ", αναφέρει ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ.

 
Αναλυτικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Παναγιώτης Παπασταματίου τόνισε ότι: "Όταν όμως διαπιστώνεις ότι υπάρχουν ακόμα υγιείς δυνάμεις, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και επιστήμονες που δρουν και ενεργούν, παρά τα βαρίδια και τα εμπόδια που τους ορθώνει το Κράτος και οι κάθε λογής εξουσίες, τότε διατηρείς ένα ίχνος αισιοδοξίας. Η πρόσφατη ιστορία της αιολικής ενέργειας και ο τρόπος που την αντιμετωπίζει το ΥΠΕΚΑ είναι ένα παράδειγμα αυτής της αντίφασης. Η αιολική ενέργεια είναι μια φτηνή μορφή ενέργειας που παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα πιο φτηνό από όσο ένας σύγχρονος σταθμός φυσικού αερίου και συμβάλλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα, κατά το αΆ εξάμηνο του 2012 η συνολική αποζημίωση που έλαβαν από τους καταναλωτές οι σταθμοί φυσικού αερίου ήταν 101,5 ¤/MWh έναντι 87,85 ¤/MWh για τα αιολικά πάρκα. 

Περαιτέρω, οι μελέτες που έχουν παρουσιαστεί κατά την τελευταία διετία  αποδεικνύουν ότι η αυξημένη διείσδυση αιολικής ενέργειας οδηγεί το 2020 σε μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτροπαραγωγής. Και μόνο για αυτό το λόγο –πέραν των λοιπών αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών- είναι εξαιρετικά σημαντική η προώθηση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων χρηματοδότησης είναι κρίσιμη για την επίτευξη του σκοπού αυτού. 

Αν το ΥΠΕΚΑ και οι δημόσιοι φορείς που παιδεύουν τις Α.Π.Ε. είχαν ειλικρινώς στο μυαλό τους την ανάπτυξη των οικονομικά ανταγωνιστικών Α.Π.Ε. θα είχαν δρομολογήσει, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, την υλοποίηση των θεσμικών μέτρων για την άρση των διοικητικών εμποδίων που η προηγούμενη Κυβέρνηση υπόβαλε με την Έκθεσή της προς την Τρόικα τον Απρίλιο του 2012. Για όλα τα θεωρητικά προβλήματα που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει το κείμενο του ΥΠΕΚΑ, η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για ορθολογικές αναπτυξιακές λύσεις, τις οποίες οι έχοντες την εξουσία -σε όλα τα επίπεδα- δεν έχουν καν σχολιάσει". 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ