Οι top 10 προβλέψεις για τις αγορές φωτοβολταϊκών για το 2013

Διαβάστηκε από 5096 αναγνώστες -

Η ομάδα ερευνητών της HIS Research, δημοσίευσε πρόσφατα τις 10 κορυφαίες προβλέψεις της, όσον αφορά τις αγορές φωτοβολταϊκών, για το ερχόμενο έτος.

 

«Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλλαγή. Έχει πληγεί από περικοπές κινήτρων των κυβερνήσεων και δραματικές μειώσεις στις τιμές, που έχουν επηρεάσει ηλιακούς προμηθευτές σε όλο τον κόσμο, συγκλονίστηκε από εμπορικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων παικτών και παρέλυσε από την ασταθή παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ash Sharma , προϊστάμενος  ερευνών της IHS.

«Ωστόσο, υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία: Οι ηλιακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άνοδο, η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική, και η αδύναμη αγορά της ΕΕ, λόγω αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναμένεται να αντισταθμιστεί από την άνοδο της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Παρατίθενται οι 10 top προβλέψεις για το 2013, από την ομάδα ηλιακών ερευνών της IHS: 

  1. Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης εγκαταστάσεων το 2013, αλλά τα έσοδα της αγοράς θα μειωθούν σε $ 75 δισεκατομμύρια. Τα έσοδα της βιομηχανίας, ως τιμές συστήματος πολλαπλασιαζόμενες με τα συνολικά εγκατεστημένα γιγαβάτ, κορυφώθηκαν σε $ 94 δισ. το 2011, αλλά έπεσαν απότομα σε $ 77 δισεκατομμύρια το 2012. Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν και πάλι το 2013, σε $ 75 δισ., λόγω του μείωσης του όγκου πωλήσεων και της συνεχής πτώσης των τιμών των συστημάτων, δεδομένου ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών εξαρτημάτων συνεχίζουν να πέφτουν.
  2. Η βιομηχανία ηλιακών μονάδων θα εδραιωθεί περαιτέρω το 2013. Το 2012 φτάνει στο τέλος του, με λιγότερες από 150 επιχειρήσεις να παραμένουν στο χώρο των «επικερδών» φωτοβολταϊκών, από περισσότερες από 750 εταιρείες το 2010. Το μεγαλύτερο μέρος των συγχωνεύσεων θα περιλαμβάνει εταιρείες που σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους εξ ολοκλήρου. Τα μεγάλα έξοδα κατασκευής και στη συνέχεια λειτουργίας των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων που υποχρησιμοποιούνται, αναμένεται να είναι περισσότερο από ότι πολλοί μπορούν να διαχειριστούν οικονομικά. 
  3. Η τιμή των φωτοβολταϊκών μονάδων θα σταθεροποιηθούν, κατά το Β μισό του 2013, όσο η υπερπροσφορά μειώνεται. Παρά τη δραστική μείωση των τιμών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού πυριτίου από τον Μάρτιο του 2011, οι τιμές ηλιακών προϊόντων θα σταθεροποιηθούν από τα μέσα του 2013. Οι αλλαγές στη δυναμική της αγοράς θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της παγκόσμιας προσφοράς-ζήτησης. 
  4. Οι ηλιακοί εμπορικοί πόλεμοι θα ενταθούν το 2013. Από το Νοέμβριο του 2012, υπήρχαν έξι διαφορετικές περιπτώσεις διαδικασίας εμπορίου, που αφορούν την Κίνα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία. Αυτός ο κύκλος κυρώσεων και αντιποίνων δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της θεμελιώδους πρόκλησης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που μαστίζει την παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών.
  5.  Η Νότια Αφρική και η Ρουμανία θα αναδυθούν ως οι φωτοβολταϊκές αγορές προς παρακολούθηση, το 2013. Οι δύο χώρες, το ερχόμενο έτος, θα επεκταθούν από σχεδόν καθόλου ηλιακές εγκαταστάσεις, σε αποδόσεις αρκετών εκατοντάδων μεγαβάτ. Η άνοδος των φωτοβολταϊκών και στις δύο αγορές οδηγείται από διαφορετικά στοιχεία. Στη Νότια Αφρική, οι προσθήκες φωτοβολταϊκών θα προέρχονται κυρίως από προσφορές που χορηγήθηκαν  το 2012, ενώ στη Ρουμανία, μοχλός ανάπτυξης θα είναι ένα πιστοποιητικό (GC) πράσινου συστήματος, που θα διατηρηθεί μέχρι και το 2014.
  6. Διψήφιες αποδόσεις παραμείνουν δυνατές για τα ευρωπαϊκά έργα φωτοβολταϊκών το 2013. Με τα προγράμματα επιδότησης που είναι σήμερα σε ισχύ, όλες οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να προσφέρουν ελκυστικές συνθήκες, τόσο για ιδιώτες, όσο και για θεσμικούς επενδυτές. Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση της μη παροχής κινήτρων δείχνουν ότι τα πιο ώριμα τμήματα της αγοράς είναι στα πρόθυρα ισοτιμίας δικτύου, επιτρέποντας υγιείς αποδόσεις  στις επενδύσεις.
  7. Η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να ξεπεράσει την αιολική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έτος 2013 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, που αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που νέες αμερικανικές ηλιακές προσθήκες φωτοβολταϊκών, θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που γίνονται στον αιολικό τομέα. Αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα της βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας για την ομοσπονδιακή φορολογική πίστωση για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, είναι επίσης μια αντανάκλαση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας, ως μια μορφή ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής, σε ορισμένες βασικές αγορές των ΗΠΑ.
  8. Η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή αγορά στον κόσμο. Οι συνολικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Κίνα το επόμενο έτος, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 γιγαβάτ, επιτρέποντας στη χώρα να ξεπεράσει τη Γερμανία ως η Νο 1 αγορά ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη.
  9. Η ενεργειακή αποθήκευση θα μεταμορφώσει την ηλιακή βιομηχανία. Οι μπαταρίες όλο και περισσότερο θεωρούνται ως ένας ελκυστικός τρόπος διατήρησης της φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας στον άνθρωπο να χρησιμοποιεί ενέργεια αργότερα μέσα στην ημέρα, αποφεύγοντας να πληρώσει υψηλές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Η IHS προβλέπει ένα μεγάλο άλμα στον αριθμό των οικιακών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων, με ενσωματωμένες αποθηκευτικές λύσεις για το ερχόμενο έτος.
  10. Νέες τεχνολογίες θα αναβιώσουν τις προοπτικές εξοπλισμού των προμηθευτών. Οι βελτιωμένες τεχνολογίες θα βοηθήσουν τους κατασκευαστές στη μείωση του κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκών, θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους και τελικά θα τους επιτρέψει να ξεχωρίσουν στον ανταγωνισμό. Αυτή η εστίαση δημιουργεί μια ευκαιρία τόσο για τους κατασκευαστές, όσο και για τους προμηθευτές εξοπλισμού, να αποκτήσουν μεγαλύτερες πηγές εσόδων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ