Highlights του 2012 από όλο τον κόσμο

Διαβάστηκε από 1465 αναγνώστες -

Το 2012 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τα φωτοβολταϊκά παγκοσμίως. Χρηματοπιστωτικές και τεχνολογικές καινοτομίες έφεραν τη χρήση ηλιακής ενέργειας πιο κοντά στους καταναλωτές και δημιούργησαν τεχνολογικά μεγαθήρια.

 
• Λατινική Αμερική: Τον Ιούνιο τέθηκε σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο φωτοβολταϊκών στη Χιλή μέχρι σήμερα. Αν και μικρό σε σύγκριση με την έκταση άλλων έργων της παγκόσμιας αγοράς, το Calama Solar 3 του ενός MW ήταν ένα σημαντικό βήμα, που αύξησε το ενδιαφέρον των επενδυτών και των αναδόχων. ¶λλη χώρα της Λατινικής Αμερικής που παρουσίασε αξιοσημείωτη εξέλιξη στα ηλιακά το 2012 είναι το Περού: τα δύο τεράστια ηλιακά πάρκα Tacna και Ρanamericana, αναμένεται συνδυασμένα να φτάσουν τα 40 MW.

• Γερμανία: Φωτοβολταϊκό πάρκο 145 MW στο Βρανδεμβούργο, κατασκευάστηκε σε χρόνο - ρεκόρ πέντε εβδομάδων. Το ηλιακό πάρκο ολοκληρώθηκε εγκαίρως, οριακά πριν τη λήξη των επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα άνω των 10 MW. Η κατασκευή του πάρκου Neuhardenberg, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2012, ανέβασε το συνολικό εγκατεστημένο ηλιακό δυναμικό της Γερμανίας σε επίπεδα άνω των 7.000 MW.

• Καλιφόρνια: Η 8minuteenergy Renewables, εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε το Νοέμβριο την έγκριση να προχωρήσει στην κατασκευή ενός έργου που, όταν τεθεί σε λειτουργία, θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο. Το Mount Signal, όπως θα ονομάζεται, βρίσκεται υπό κατασκευή στην κοιλάδα Imperial και θα παράγει 800 MW (DC) ωφέλιμης ενέργειας.

• Ινδία: Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Charanka στο Gujarat της Ινδίας, φιλοξενεί πολλούς ανεξάρτητους σταθμούς ηλιακής ενέργειας και καταλαμβάνει έκταση περίπου 20 χλμ². Το 2012 η συνολική παραγωγή του πάρκου έφτασε τα 700 MW.

• Κίνα: Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υπερπροσφορά ηλιακών πάνελ, η Κίνα αποφάσισε το 2012 να εγγυηθεί δάνειο $ 1.6 εκατομμυρίων - μέσω της China Development Bank (CDB), η οποία θεωρείται ως η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας - ώστε να δημιουργήσει ουσιαστικά εσωτερική ζήτηση εντός των συνόρων της. Το δάνειο δόθηκε στη Sky Solar, εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη, η οποία νωρίτερα το 2012 προχώρησε στην κατασκευή δύο άλλων μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων: ένα της τάξης των 800MW στην επαρχία Xinjiang και ένα των 50MW στην επαρχία Κινγκάι.

• Σαουδική Αραβία: Γιατί μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα όπως η Σαουδική Αραβία, ασχολείται με την υιοθέτηση ΑΠΕ; Πολύ απλά, για να περιορίσει την εσωτερική κατανάλωση πετρελαίου, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές. Το Μάιο του παρερχόμενου έτους, το ίδρυμα King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (K.A.CARE)  της Σαουδικής Αραβίας, έβαλε στόχο να παράγει 54.000MW από ΑΠΕ μέχρι το 2030. Σύμφωνα με το πλάνο της KACARE, από τη συνολική παραγωγή των 54.000MW, τα 41.000MW θα προέρχονται από ηλιακά (16.000MW από φωτοβολταϊκά και 25.000 από ηλιακά θερμικά έργα). Σε πρώτη φάση, έργα ωφέλιμης ενέργειας 700MW θα πρέπει να αναληφθούν μέχρι το τέλος του 2013.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ