1. Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας
Διαβάστηκε από 48452 αναγνώστες -
Το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελείται από κάποιο θερμομονωτικό υλικό, όπως η διογκωμένη πολυστερίνη, ο πετροβάμβακας ή η εξηλασμένη πολυστερίνη, το οποίο εφαρμόζεται στις εξωτερικές τοιχοποιίες του κτιρίου. Στη συνέχεια «σοβατίζεται» με ένα πολυμερισμένο κονίαμα, για να προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει σε νέες ή και παλαιές κατοικίες με πολλαπλά οφέλη, όπως:
- Πολύ καλός συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας των μονωτικών φύλλων που, ανάλογα με το πάχος και τον αριθμό τους, οδηγούν σε πολύ υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση και ψύξη.
- Υψηλή αντίσταση και αντοχή στη φωτιά, σύμφωνα και με τις υποχρεωτικές απαιτήσεις τήρησης του αυστηρού κανονισμού πυροπροστασίας.
- Υψηλός συντελεστής ηχοαπορρόφησης, εξασφαλίζοντας έτσι ησυχία στο εσωτερικό του κτιρίου. Η ηχομόνωση των τοίχων μετά την τοποθέτηση βελτιώνεται κατά 10 έως 15 dB και μειώνεται ο εισερχόμενος θόρυβος κατά τουλάχιστον 70%.
- Πολύ μικρός συντελεστής αντίστασης στη διάχυση των υδρατμών, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή διαπνοή και τον πραγματικό παθητικό αερισμό του κτιρίου.
- Πολύ χαμηλή απορρόφηση νερού, παρουσιάζοντας άριστη συμπεριφορά στην ατμοσφαιρική υγρασία και τη σταθερή ενεργειακή απόδοση σε όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου.
- Μεγάλη αποτελεσματικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως τους θερινούς μήνες, ως και 65% ανάλογα με το κτίριο, την περιοχή και τον προσανατολισμό του.
- Μείωση του κόστος συντήρησης του κτιρίου, με την προστασία των στοιχείων του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης ενισχύει και μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα των όποιων αλλαγών - αντικαταστάσεων γίνονται στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, λόγω οικονομίας στη χρήση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης ενισχύει και μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα των όποιων αλλαγών - αντικαταστάσεων γίνονται στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, λόγω οικονομίας στη χρήση τους.
Tip: Η εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται από την εσωτερική όψη των εξωτερικών τοίχων. Είναι μία τεχνική λύση ανάγκης, όταν δεν μπορούμε να θερμομονώσουμε την εξωτερική όψη.
Θερμομόνωση οροφής
Η θερμομόνωση της οροφής και εν γένει της ταράτσας αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Λόγω συνεχούς καταπόνησης από τις καιρικές συνθήκες, το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο.
Η μόνωση του επομένως, εκτός από τους λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, είναι επιβεβλημένη και για έναν πρόσθετο λόγο, αυτόν της προστασίας της πλάκας από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την αποσαθρώνουν. Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι, όταν θερμομονώνουμε την πλάκα της ταράτσας, επιτυγχάνεται παράλληλα και η υγρομόνωσή της, ενώ το αντίστροφο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.
3 τρόποι θερμομόνωσηςΣήμερα, η εξέλιξη στη δόμηση προσφέρει εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας σε θέρμανση και ψύξη. Οι συνήθεις τρόποι για να εφαρμοστεί η θερμό-υγρομόνωση της ταράτσας είναι:
- Τοποθέτηση εξηλασμένης ή διογκωμένης πολυστερίνης ή πετροβάμβακα 4-5cm, και εφαρμογή τσιμεντοκονίας ή περλομπετόν ή αφρομπετόν προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ρύσεις για την απομάκρυνση των όμβριων υδάτων.
- Τοποθέτηση ασφαλτόπανου στην τελική - «Ανεστραμμένη μόνωση»: Η διαφορά της με την προηγούμενη είναι η σειρά που τοποθετούνται τα υλικά. Δηλαδή τοποθετείται πρώτα το ασφαλτόπανο και στη συνέχεια η εξηλασμένη πολυστερίνη και το πρόσμικτο τσιμεντοειδές για τη δημιουργία ρύσεων, ενώ ως τελική επιφάνεια ενδείκνυται η τοποθέτηση πλακιδίων ή βιομηχανικό δάπεδο για την καλύτερη προστασία και καλαισθησία.
- Τοποθέτηση ασφαλτικού γαλακτώματος ως φράγμα υδρατμών στην πλάκα, στη συνέχεια ψεκασμός με spray πολυουρεθάνης μέσου πάχους 3-4cm και τέλος τοποθέτηση τσιμεντοκονίας ή μπετόν ρύσεως.
Όποια από τις 3 μεθόδους και αν επιλεγεί, αν εφαρμοστεί από έμπειρο και εξειδικευμένο συνεργείο, τα αποτελέσματα της στην εξοικονόμηση θα είναι άριστα.
Θερμομόνωση πιλοτής
Η μόνωση της πιλοτής συντελεί ευεργετικά στην κατοικία, γιατί εγκλωβίζει την θερμική ενέργεια μέσα στο διαμέρισμα και την εμποδίζει να εξέλθει στο περιβάλλον. Η πιλοτή δεν καταπονείται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, αφού είναι προστατευμένη, εντούτοις η έλλειψη μόνωσής της επιφέρει αρκετά μεγάλες ενεργειακές απώλειες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμική άνεση των ενοίκων.