Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα, εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας

4. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων

Διαβάστηκε από 46511 αναγνώστες -

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων (κούφωμα νοείται το σύστημα που αποτελείται από τους υαλοπίνακες και το προφίλ που περιβάλλει τον υαλοπίνακα) σε μια οικία, αποτελεί μονόδρομο στη σημερινή εποχή και μία από τις πρώτες ενέργειας εξοικονόμησης που πρέπει κάποιος να προγραμματίσει αν επιθυμεί την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του. Τα υλικά επιλογής είναι το ξύλο, το αλουμίνιο και το PVC, αλλά και οι συνδυασμοί τους.


Ατυχώς στο παρελθόν, τα χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές παλαιά αλουμινένια ή ξύλινα κουφώματα με μονό απλό υαλοπίνακα, αντικαταστάθηκαν με διπλούς. Επίσης υπήρξαν και τοποθετήσεις με ελλιπή στεγανότητα, ευνοώντας τον αθέλητο αερισμό. Οι δύο παραπάνω παράγοντες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τις απώλειες θερμότητας που παρατηρήθηκαν από αρκετούς καταναλωτές που προέβησαν σε τέτοιου είδους αλλαγές. Αυτό είχε άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην τσέπη τους καθώς παρά τις παρεμβάσεις, πολλοί κλήθηκαν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να θερμάνουν τον χώρο τους. 

Σήμερα αντιθέτως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, με την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με τα σύγχρονα, πιστοποιημένα και ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα να διαθέτουν ενεργειακά τζάμια μικρής θερμοχωρητικότητας και να εξασφαλίζουν έτσι σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Πλέον στην αγορά υπάρχει πληθώρα προφίλ, εταιρειών και τεχνιτών. Ο ανταγωνισμός και η μεγάλη παράδοση στην κατασκευή κουφωμάτων στη χώρα μας, εγγυάται τις σωστές τιμές αλλά και το άριστο αποτέλεσμα. Ο μοναδικός περιορισμός είναι το κόστος που διαμορφώνεται ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις του κτιρίου, αλλά και την επιθυμία του ιδιοκτήτη.

Tip: για την επιλογή κουφωμάτων
  • Ιεράρχηση αναγκών. Επιλέξτε βάσει: θερμομόνωσης, ασφάλειας, εξοικονόμησης χώρου ή ηχομόνωσης.
  • Επιλογή κατασκευαστή και τεχνικού. Σιγουρευτείτε ότι διαθέτει λύσεις που αρμόζουν στον εκάστοτε χώρο, πιστοποιητικά για τα κουφώματα (σήμανση CE) και ότι δίνει έγγραφη εγγύηση για την ανθεκτικότητά τους 

Υαλοπίνακες
Η αντικατάσταση των υαλοπινάκων αγγίζει το 20-25% της συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης της οικίας. Επίσης, η βελτίωση της θερμικής άνεσης είναι εντυπωσιακή χειμώνα-καλοκαίρι, εξαφανίζοντας τα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα τον χειμώνα και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι. Για την ορθή επιλογή των ενεργειακών υαλοπινάκων θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθούμε σε ένα εξειδικευμένο πιστοποιημένο κατάστημα πώλησης και τοποθέτησης υαλοπινάκων. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ