Η αναβάθμιση της κεντρικής θέρμανσης θεωρείται επιτυχημένη, όταν θερμαίνει σωστά και όσο πρέπει και εφόσον λειτουργεί οικονομικά και με ασφάλεια

6. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης – ψύξης

Διαβάστηκε από 46572 αναγνώστες -

Η αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων είτε είναι κεντρικά είτε αυτόνομα, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις σε μια κατοικία. Τα συστήματα αυτά όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και πιο ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες και σύμφωνα με μελέτη εξειδικευμένου μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια. Μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης θεωρείται επιτυχημένη, όταν θερμαίνει σωστά και όσο πρέπει και εφόσον λειτουργεί οικονομικά και με ασφάλεια.
Ένα αρκετά διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο. Αρκετές πολυκατοικίες έχουν προβεί στην αντικατάσταση, είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα ανά διαμέρισμα, του λέβητα-καυστήρα πετρελαίου, με καυστήρα φυσικού αερίου. Με το φυσικό αέριο εξοικονομείται χώρος στην κατοικία γιατί δε χρειάζεται δεξαμενή πετρελαίου, ενώ ένας μικρός επιτοίχιος λέβητας μπορεί να θερμάνει χώρο ίσο με 200m2. Επιπλέον η καύση του δημιουργεί τη μικρότερη ρύπανση σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα, προστατεύοντας το περιβάλλον.
Το δεύτερο πιο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης για μεμονωμένες κατοικίες, το οποίο και αποφέρει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και σύντομη απόσβεση στον χρήστη είναι η αντλία θερμότητας, η οποία μπορεί να αποφέρει και 65% ενεργειακή βελτίωση στην κατοικία.
Το τοπίο της θέρμανσης συμπληρώνουν οι λέβητες στερεών καυσίμων πέλλετ, βιομάζας και ξύλου. Η σωστή τοποθέτηση και συντήρηση τους είναι βέβαια επιβεβλημένη για την καλή λειτουργία τους και την αποφυγή προβλημάτων, ωστόσο τα αποτελέσματα εξοικονόμησης που προσφέρουν αγγίζουν σχεδόν εκείνα των αντλιών θερμότητας (με δεδομένες τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ).
Υπάρχουν, βέβαια, και οι συσκευές θέρμανσης που στηρίζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν συνιστώνται για ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ