Οικιακοί Καταναλωτές
Διαβάστηκε από 15139 αναγνώστες -
Η ανάλυση, σε πρώτη φάση, έγινε με στόχευση στον οικιακό καταναλωτή, και για Φ/Β συστήματα με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 10 kW, δεδομένου ότι και η διεθνής πρακτική στην εφαρμογή συστημάτων συμψηφισμού αφορά σε μικρές εγκαταστάσεις.
Η εν λόγω ανάλυση αφορά ετήσιο κύκλο συμψηφισμού παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας (έχει υπάρξει σχετική ρύθμιση στον πρόσφατο νόμο 4254/2014), με στόχο τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας του αυτοπαραγωγού λόγω του έντονου εποχιακού ετεροχρονισμού μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής.
Στη φάση αυτή δεν έγινε ανάλυση για συστήματα μικρών ανεμογεννητριών.
O HΛΙΟΣ λέει…
Π7. Δεν τεκμηριώνεται η διεθνής πρακτική, η οποία μάλλον δείχνει το αντίθετο. Στο σύνολο των Πολιτειών των ΗΠΑ όπου ο ενεργειακός συμψηφισμός αποτελεί το επικρατέστερο πλαίσιο για τις ΑΠΕ το μικρότερο όριο είναι αυτό των 25 kW και μόνο σε κάποιες Πολιτείες. Αντίστοιχα στην Ιταλία, το όριο είναι 200 kW, στη Βραζιλία 1 ΜW, κοκ. Στη Δανία δεν υπάρχει όριο (οι αυτοπαραγωγοί έως 50 kW δεν καταβάλλουν ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, ενώ οι αυτοπαραγωγοί με ισχύ μεγαλύτερη των 50 kW δεν καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ).
Ανεξάρτητα με τη διεθνή πρακτική το μέτρο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Ελληνική πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι το όριο των 10 kW είναι μεν ικανοποιητικό για τις οικιακές καταναλώσεις, δεν επαρκεί για τις επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχει παροχή μέχρι 55kVA και ετήσια κατανάλωση μέχρι 150.000 kWh.