Για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου προγράμματος θα πρέπει αρχικά να οριστεί ο σκοπός του αλλά και να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό της επιχείρησης τον υποστηρίζει πλήρως. Αρχικά πρέπει να προσδιοριστούν οι βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από το ξενοδοχείο. Στον ξενοδοχειακό τομέα, οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες:
Ενέργεια, νερό, διαχείριση απορριμμάτων, ποιότητα αέρα, ασφάλεια τροφίμων, αγορές και προμηθευτές και επικίνδυνα υλικά.
Λαμβάνοντας υπόψη τους τομείς που είναι κατά περίπτωση πιο ρυπογόνοι, αλλά και σε συνεργασία με το προσωπικό χαράσσεται μια πολιτική, η οποία εξετάζεται σε συνάρτηση με τη γενικότερη λειτουργία του ξενοδοχείου. Τέλος γίνεται κατανομή των ευθυνών και καθορισμός των στόχων και των σκοπών, αλλά και παρακολούθηση της προόδου προς αυτούς τους στόχους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι στόχοι που καθορίζονται μπορούν να διαφημιστούν ως η δέσμευση του ξενοδοχείου ως προς το περιβάλλον και τους πελάτες του, δράση που παροτρύνει τους πελάτες να λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο κατά τη παραμονή τους.
Σε πρώτο στάδιο, ιδιαίτερα σε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία, απώτερος σκοπός αποτελείι η πιστοποίηση της μονάδας σύμφωνα με κάποιο διεθνές πρότυπο.
Χαρακτηριστικά πρότυπα στον ξενοδοχειακό τομέα
ΙSO 14000, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια σειρά διεθνών προτύπων για την περιβαλλοντική διαχείριση,
EMAS (Εικόνα 2) που αναγνωρίζει οργανώσεις που υπερβαίνουν την ελάχιστη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και βελτιώνουν συνεχώς τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις,
Eco-label της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συγκρίνει την μονάδα με άλλες της ίδιας κατηγορίας και απονέμεται σε εκείνες που είναι περιβαλλοντικά προτιμότερες καθΆόλη τη διάρκεια ζωής τους
GreenLeed (εικόνα 3), το οποίο απευθύνεται κυρίως σε νέες μονάδες.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - 4green.gr