Εικόνα 4

Κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστηκε από 20596 αναγνώστες -

Η κατανάλωση ενέργειας είναι μια από τις βασικές παραμέτρους για τον χαρακτηρισμό κάποιας επιχείρησης ως «πράσινη». Χαρακτηριστικά, για ένα ξενοδοχείο 4-5 αστέρων οι καταναλώσεις αναφοράς για το μεσογειακό και το εύκρατο κλίμα φαίνονται στον διπλανό πίνακα.
Για την επίτευξη της καλύτερης ενεργειακής κατανάλωσης προτείνονται διάφορα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:Θέρμανση, αερισμός και κλιματισμός
Συνιστούν τομέα με μια από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις ενέργειας και συνήθως αποτελούν το 20-50% της συνολικής κατανάλωσης. Οι δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ υψηλές. Ο σωστός προσανατολισμός και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα θερμικά φορτία. Πιο συγκριμένα, καινούργιες μονάδες, επεκτάσεις ή ανακαινίσεις ξενοδοχείων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού για την μικρότερη και αποδοτικότερη κατανάλωση ενέργειας. Μερικά μέτρα εξοικονόμησης που μπορούν να ληφθούν στο κέλυφος της κατασκευής και να μειώσουν την καταναλισκόμενη ενέργεια είναι τα εξής:

  • Επαρκής μόνωση
  • Ύπαρξη σκιάστρων κινητά ή σταθερά(Εικόνα 4)
  • Πράσινες στέγες (Εικόνα 5)
  • Ενεργειακά κουφώματα και τζάμια
  • Εκμετάλλευση φυσικού φωτισμού
Στις υποδομές του κτιρίου βελτιώσεις μπορούν να γίνουν είτε με την αγορά νέου, ενεργειακού εξοπλισμού, είτε με την σωστή λειτουργία και συντήρηση του ήδη υπάρχοντος. Για παράδειγμα, μια συσκευή που είναι σωστά διαστασιολογημένη και λειτουργεί με το φορτίο που πρέπει, έχει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από μια συσκευή που λειτουργεί σε μικρότερη από την αναγραφόμενη ισχύ. Επιπλέον, η ανάκτηση θερμότητας από το σύστημα κλιματισμού ή θέρμανσης και η επαναχρησιμοποίηση του για άλλες λειτουργίες (όπως για παράδειγμα για την θέρμανση πισίνας) μπορεί αθροιστικά να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. ¶λλες μέθοδοι που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ή να οδηγήσουν σε παραγωγή ενέργειας στο κτίριο είναι η χρήση αυτοματισμών, η συμπαραγωγή και τρι-παραγωγή ρεύματος, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης, αλλά και η εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως θα δούμε και στη συνέχεια.

Φωτισμός
Η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό αποτελεί το περίπου 15-25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας σε ένα ξενοδοχείο, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της εκπομπής θερμότητας, αυξάνει και τα θερμικά φορτία του κτιρίου. Η αλλαγή των λαμπτήρων από συμβατικές σε LED έχει πολλαπλά οφέλη καθώς εκτός από πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη φωτεινότητα, ανάβουν άμεσα, ενώ διατίθενται σε διάφορες αποχρώσεις, κατάλληλες για την δημιουργία εφέ. Η εισαγωγή αυτοματισμών που ανταποκρίνονται άμεσα στην φωτεινότητα του χώρου και ανάλογα χαμηλώνουν το φωτισμό, αλλά και τον κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία στο χώρο, μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το φορτίο φωτισμού.

Στα δωμάτια
Όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες, το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή της μέσης κατανάλωσης ενέργειας σε κάθε δωμάτιο. Είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να διαφέρει από δωμάτιο σε δωμάτιο λόγω διαφορετικού προσανατολισμού και κατά συνέπεια διαφορετικών αναγκών φωτισμού και θέρμανσης. Γνωρίζοντας τις ανάγκες του εκάστοτε δωματίου, μπορεί το ξενοδοχείο να χωριστεί σε ζώνες προτίμησης, ανάλογα με την κατανάλωση και την εποχή του χρόνου, ιδιαίτερα χρήσιμες για την χαμηλή τουριστική περίοδο.
Η χρήση αυτοματισμών μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος στους χώρους των δωματίων . Αυτοματισμοί που έχουν σκοπό την διακοπή παροχής ρεύματος για κλιματισμό, θέρμανση και χρήση ηλεκτρικών συσκευών στο δωμάτιο όταν δεν βρίσκεται κάποιος στο χώρο, με χρήση κάρτας μπορούν να μειώσουν την σπατάλη ενέργειας.



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα