Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Διαβάστηκε από 21299 αναγνώστες -
Σε συνδυασμό με πρακτικές εξοικονόμησης, κάποιες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν εφαρμοστούν στις εγκαταστάσεις του κτιρίου, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του αποτυπώματος CO2. Τα οφέλη δεν περιλαμβάνουν μόνο τη δυνατότητα για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά και την δυνατότητα δέσμευσης για την πιο βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησης. Επιπροσθέτως, πολλές κυβερνήσεις παρέχουν οικονομικά κίνητρα ή «φορολογικών εκπτώσεων» για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι πιο πιθανό να είναι κατάλληλες για τοπική εφαρμογή σε ξενοδοχεία –δεδομένων των κλιματικών και γεωφυσικών συνθηκών- είναι:
1. Ηλιακή ενέργεια:- παθητικό ηλιακό σχεδιασμό, έτσι ώστε η μορφή του κτιρίου να δεσμεύει ή αποφεύγει την ηλιακή ενέργεια και να μειώνει την ανάγκη για τεχνητό φως και θέρμανση ή ψύξη
- Μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε θερμότητα (π.χ. για να θερμάνει νερό), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ή να αποθηκευθεί. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου το ρευστό κινείται μέσα σε ένα ηλιακό πάνελ σκούρου χρώματος και κατά συνέπεια απορροφά τη θερμότητα του ήλιου και την μεταφέρει σε ένα εναλλάκτη θερμότητας όπου και ζεσταίνεται το νερό που χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές
- Φωτοβολταϊκά (PV) πάνελ που περιέχουν ηλιακά κύτταρα που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία μπορεί είτε να αποθηκευτεί σε συσωρευτές (λύσεις backup) είτε να μειώσει σημαντικά το λογαριασμό του ρεύματος με την διαδικασία ενεργειακού συμψηφισμού παραγωγής - κατανάλωσης ενέργειας, κοινώς net metering.
2. Αιολική ενέργεια:
Χρησιμοποίηση μικρών ανεμογεννητριών για τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια.
3. Γεωθερμία: - Βαθιά γεωθερμία: Μεταφέρεται με χρήση νερού στην μορφή ατμού, θερμών πηγών ή γεωθερμικών ταμιευτήρων. Προέρχεται από μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια της γης.
- Αβαθής γεωθερμία (συνήθως σταθερή θερμοκρασία 10-20°C): Είναι κατάλληλη για συστήματα θέρμανσης χαμηλής θερμοκρασίας, όπως ενδοδαπέδια συστήματα και πάνελ εκπομπής θερμότητας. Με χρήση αντλιών μπορεί επίσης να εξαχθείη θερμότητα, για την παροχή ψύξης.
4. Ενέργεια που προέρχεται από το νερό - Υδραυλική ενέργεια μέσω της οποίας παράγεται ηλεκτρική, χρησιμοποιώντας τη ροή του νερού μέσω ενός στροβίλου με μια γεννήτρια. Προέρχεται από το νερό που ρέει στα ποτάμια, ή από τεχνητές εγκαταστάσεις όπου νερό ρέει από μία δεξαμενή υψηλού επιπέδου στο κατώτερο σημείο μέσω μιας σήραγγας και μακριά από το φράγμα. Υδροηλεκτρικά έργα που γίνονται παράλληλα στη ροή του ποταμού, έχουν ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μπορεί να είναι πολύ κατάλληλα για τα ξενοδοχεία.
- Ενέργεια από παλίρροιες: Το νερό περνάει μέσα από μια τουρμπίνα, παράγοντας ηλεκτρισμό.
- Ενέργεια από κύματα: Εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας.
5. Βιομάζα Χρησιμοποιώντας φυτικής ή άλλης προέλευσης βιολογικό υλικό είτε ως στερεό καύσιμο, είτε μετατρέποντάς την σε υγρή ή αέρια μορφή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας ή καυσίμων. Τα βιοκαύσιμα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
- Στερεά: Ξύλο, σε μορφή κορμών ή πέλλετ κατασκευασμένα από πριονίδι και άλλα απορρίμματα ξύλου, που χρησιμοποιούνται σε λέβητες.
- Υγρά: Βιοντίζελ που παράγεται από καλλιέργιες, από χρησιμοποιημένα μαγειρικά ελαία, καθώς και βιοαιθανόλη που παράγεται από αμυλούχα φυτά (όπως το καλαμπόκι, το σιτάρικαι μανιόκα) και φυτά ζάχαρης (ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο). Η υγρή βιομάζα χρησιμοποιείται κυρίως σε λέβητες ή οχήματα.
- Φυσικό αέριο (βιοαέριο ή φυσικό αέριο χωνευτή): Το μεθάνιο που δημιουργείται από την αναερόβια μετατροπή των καλλιεργειών, των τροφίμων ή των απορριμμάτων των ζώων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λέβητες ή οχήματα. Μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 95% σε σύγκριση με το πετρέλαιο, καθώς και τη δημιουργία εκπομπών οξειδίων του νατρίου κατά 80%.