Διαχείριση απορριμμάτων

Διαβάστηκε από 20605 αναγνώστες -

Παρά τη μαζική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης κατά τα τελευταία έτη, η καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε συνεχίζει να παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Η κακή διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντός μας, ενώ επιβαρύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την εθνική οικονομία. Τα περισσότερα από τα παραγόμενα προϊόντα που απορρίπτονται αφορούν τη χρήση φυσικών πόρων (υλικά, ενέργεια και νερό) και αυξάνουν το βαθμό ρύπανσης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της παραγωγή τους. Η μείωση της κατανάλωσης οδηγεί σε μείωση αυτών των επιπτώσεων καθώς και εξοικονόμηση του χρόνου που δαπανάται για την κατασκευή τους. Πιο αποδοτική είναι η κατασκευή νέων προϊόντων μέσω της ανακύκλωσης των παλαιών, όπως στην περίπτωση των αλουμινένιων ή γυάλινων συσκευασιών.


Οι λόγοι δημιουργίας ενός προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι οι εξής:
  • Θα βοηθήσει στη μείωση των απορριμμάτων εξοικονομώντας υλικά, πόρους και ενέργεια
  • Μελλοντικά το κόστος διαχείρισης αποβλήτων θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της μείωσης των χώρων υγειονομικής ταφής
  • Η νομοθεσία για τα απόβλητα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Πολλά απόβλητα έχουν αξία επειδή μπορούν να ανακυκλωθούν σε κάτι άλλο. 
  • Συχνά, τουλάχιστον το 30% των στερεών αποβλήτων ενός ξενοδοχείου μπορούν να διαχωριστούν και να ταξινομηθούν ανάλογα για την ανακύκλωση τους.
Το πρώτο βήμα για την οποιαδήποτε πιστοποίηση, αλλά και για την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης είναι η καταγραφή των καταναλώσεων σε κάθε τομέα του ξενοδοχείου και η σύγκριση του με κάποιες παραγωγές απορριμμάτων αναφοράς. Χαρακτηριστικά για ένα ξενοδοχείο 4-5 αστέρων οι η παραγωγή αποβλήτων και απορριμμάτων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα
  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα