Τομείς εξοικονόμησης νερού

Διαβάστηκε από 20604 αναγνώστες -

Οι τομείς στους οποίους μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού είναι οι εξής:


Υποδομές
Με την μικρή μείωση της πίεσης στις σωληνώσεις, με χρήση βαλβίδων και μετρητών μπορεί να μειωθεί η ταχύτητα ροής του νερού, χωρίς να επηρεάζονται ιδιαίτερα οι χρήστες. Αυτό έχει διπλό όφελος, τόσο γιατί μειώνεται η συνολική κατανάλωση νερού, άλλα και επειδή μειώνονται οι φθορές στις σωληνώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρότερο κόστος συντήρησης αλλά και μικρότερη πιθανότητα διαρροών.
Η κατασκευή υποδομών για την συλλογή του νερού από νιπτήρες και μπανιέρες και την επαναχρησιμοποίηση του για νερό ποτίσματος (μετά από την κατάλληλη επεξεργασία) μπορεί να μειώσει πολύ την σπατάλη καλής ποιότητας νερού. 

Μπανιέρες και νιπτήρες
Σε περίπτωση ανακαίνισης ή νέου κτιρίου το μέγεθος των μπανιερών και νιπτήρων πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μειωθεί η ποσότητα νερού που χρειάζεται τόσο για την χρήση τους όσο και για τον καθαρισμό τους. Ακόμα και 1 λίτρο λιγότερο ανά επισκέπτη μπορεί να επιφέρει μεγάλα κέρδη συνολικά. Επιπλέον η χρήση αυτοματισμών, όπως φωτοκύτταρα ή κατάλληλα χειριστήρια για την θερμοκρασία του νερού μπορούν να μειώσουν τις περιπτώσεις υπερχείλισης και σπατάλης νερού.
 
Τουαλέτες
Η χρήση τουαλετών χαμηλής ροής, τα καζανάκια με επιλογή για μισή ή ολόκληρή ποσότητα έκλυσης και ο μικρότερος όγκος καζανακίων είναι πλέον συνήθης πρακτική στις νέες κατασκευές, ενώ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και σε οποιαδήποτε τυχόν ανακαίνιση. 

Βρύσες και κεφαλές ντους
Ρυθμιζόμενες βαλβίδες περιορισμού ροής στις βρύσες επιτρέπουν την μικρότερη στιγμιαία παροχή νερού από τις συμβατικές βρύσες, μειώνοντας έτσι μέχρι και 50% την κατανάλωση νερού.
Επιπλέον με χρήση ειδικών βαλβίδων μπορεί να εισαχθεί στο ρεύμα του νερού αέρας, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα διαβροχής και ισχυρή ροή, αλλά μειώνοντας ταυτόχρονα την παροχή κατά 60%. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μπορεί να καταναλώνονται 7,5 λίτρα νερού ανά λεπτό, σε αντίθεση με τις συμβατικές βρύσες που χρησιμοποιούν 11-19 λίτρα. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ελέγχεται πριν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων η τελική αναμενόμενη πίεση του νερού, ιδιαίτερα στον υψηλότερο όροφο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα χαμηλής πίεσης και κατά συνέπεια μη ικανοποιητική λειτουργία.

Καθαριστήριο
Ειδικά για τον καθαρισμό πετσετών απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν άμα ο επισκέπτης είχε την επιλογή να χρησιμοποιήσει κάποια πετσέτα και για δεύτερη ημέρα. Έτσι μπορεί, ανάλογα και με τη λειτουργία του καταλύματος, να προταθεί κάποιο σχέδιο τόσο εκπαίδευσης του προσωπικού όσο και ενημέρωσης των επισκεπτών, έτσι ώστε να δίνεται η επιλογή στους πελάτες να καθορίσουν το πρόγραμμα αλλαγής των λευκών ειδών στο δωμάτιο. Σε αυτή τη διαδικασία βασικό στάδιο είναι η ενημέρωση του πελάτη για τα οφέλη προς το περιβάλλον που θα προκύψουν από αυτή του την κίνηση. 

Πισίνα
Μετρά τα οποία μπορούν να ληφθούν για την μείωση κατανάλωσης καλής ποιότητας νερού στις πισίνες μπορεί να περιλαμβάνουν τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση του νερού της πισίνας για άρδευση, τον καλύτερο σχεδιασμό τους για την μείωση των απωλειών, αλλά και τη χρήση θαλασσινού νερού με την τεχνική της αντίστροφης ώσμωσης, τεχνική η οποία προσφέρει νερό καλής ποιότητας για κολύμβηση, αλλά όχι πόσιμο νερό.

¶ρδευση
Η επαναχρησιμοποίηση νερού για άρδευση από όλους τους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου προτείνεται για την μέγιστη εξοικονόμηση νερού. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση πρέπει να προτιμάται η στάγδην άρδευση καθώς μειώνει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού και είναι πιο αποτελεσματικό από την άρδευση με λάστιχο. Σημαντική επίσης είναι η επιλογή φυτών κατάλληλων για το κλίμα της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μικρότερη απαίτηση σε νερό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα