Σχήμα 1: Πλεονεκτήματα από την μετατροπή ξενοδοχείου σε ΚσΜΕΚ

Τα ξενοδοχεία ως μια ειδική κατηγορία κτιρίων

Διαβάστηκε από 13987 αναγνώστες -

Κάθε χώρα μπορεί να καθορίσει διαφορετικούς δείκτες χρήσης πρωτογενούς ενέργειας ΚσΜΕΚ για διαφορετικές τυπολογίες κτιρίων (π.χ. κατοικίες, γραφεία, νοσοκομεία κτλ). Τα ξενοδοχεία είναι μια ξεχωριστή κατηγορία κτιρίων - όχι μόνο λόγω της εποχικότητας στη λειτουργία τους σε πολλές περιπτώσεις - αλλά και λόγω του ότι μεγάλο μέρος της ενεργειακής τους κατανάλωσης συνδέεται με λειτουργίες που δεν ανήκουν στην τυπική χρήση του κτιρίου, αλλά αφορούν την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών στους πελάτες τους, όπως σπα, εστιατόρια, πισίνες κ.α., λειτουργίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την άνεση και τις προσδοκίες των πελατών τους, άρα και σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα τους.


Δεδομένα από Ισπανικά ξενοδοχεία, δείχνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας για πρόσθετες υπηρεσίες όπως σπα μπορεί να φτάσει ως και 35% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Συνεπώς, προκύπτει ότι οι ιδιαιτερότητες αυτής της κατηγορίας κτιρίων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα από τη νομοθεσία, αλλά και οι όποιες ενεργειακές ανακαινίσεις θα πρέπει να στοχεύουν συνολικά τις λειτουργίες της επιχείρησης, όχι μόνο του κτιρίου, αλλά και των προσφερόμενων επιπρόσθετων υπηρεσιών. 

Η σύγχρονη ξενοδοχειακή επιχείρηση καλείται να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις: ανάγκη μείωσης των λειτουργικών δαπανών και κόστους συντήρησης, ενεργειακή ασφάλεια, κανονιστικές και νομοθετικές αλλαγές, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αύξηση ανταγωνιστικότητας και φυσικά ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών.

Η ενεργειακή αναβάθμιση σε ξενοδοχείο σΜΕΚ μπορεί να αποτελέσει απάντηση στις προκλήσεις αυτές και να φέρει πολλαπλά οφέλη στην επιχείρηση (Σχήμα 1). Οι συνθήκες δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά ο ξενοδοχειακός τομέας, όπως και οι επαγγελματίες του τομέα των κατασκευών και της ενέργειας πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την μετάβαση στην εποχή της σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, με ενημέρωση και ετοιμότητα να αδράξουν τις όποιες ευκαιρίες παρουσιαστούν. Στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 θα δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, συνεπώς αναμένεται να παρουσιαστούν ευκαιρίες χρηματοδότησης για ξενοδόχους που ενδιαφέρονται να προβούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις. 

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα ξενοδοχείων στην Ευρώπη που έχουν κατορθώσει να φτάσουν υψηλούς στόχους ενεργειακής απόδοσης, γιΆ αυτό και τα ξενοδοχεία που προχωρούν σε τέτοιες ανακαινίσεις θεωρούνται πρωτοπόρα, όπως το ξενοδοχείο Boutiquehotel Stadthalle (http:// www.nezeh.eu /assets/media/PDF /
Stadthalle_AT_factsheet60.pdf).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ