Εργαλεία

Διαβάστηκε από 13986 αναγνώστες -


  • Προτού καν το ξενοδοχείο ξεκινήσει την ανακαίνιση, κατά το στάδιο της πρωταρχικής σκέψης, ο ξενοδόχος μπορεί να αποκτήσει μια πρώτη εικόνα χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία, όπως είναι το “Hotel Energy Solutions e- toolkit”. Το εργαλείο που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Hotel Energy Solutions και θα αναβαθμιστεί στα πλαίσια του προγράμματος neZEH, παρέχει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να αξιολογήσουν την ενεργειακή τους απόδοση συγκριτικά με άλλα ξενοδοχεία και να τους προτείνει λύσεις που πιθανόν να μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωσή τους. 
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός ξενοδοχείου συχνά αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση περιβαλλοντικών σημάτων, όπως είναι το EU Ecolabel το οποίο αναγνωρίζεται από όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ ή το Travelife, ένα διεθνές σχήμα πιστοποίησης βιωσιμότητας για μικρομεσαία ξενοδοχεία, που περιλαμβάνει 1200 μέλη σε 43 χώρες. Παράλληλα το ξενοδοχείο μπορεί να καταχωρηθεί σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων με πράσινα ξενοδοχεία. Ένα παράδειγμα είναι το GreenLeaders από το TripAdvisor, που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να προγραμματίσουν μια πιο «πράσινη» διαμονή και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινων ξενοδοχείων στον κόσμο, με πάνω από 8.200 επιχειρήσεις.

Παραδείγματα ξενοδοχείων
  • Η πρωτοβουλία neZEH έχει ήδη 16 πιλοτικά ξενοδοχεία σε 7 χώρες, που έχουν δεσμευτεί στο να υλοποιήσουν σχέδιο ανακαίνισης που θα τους οδηγήσει σε επίπεδο σΜΕΚ. Για μερικά από αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικότερα σε επόμενη παράγραφο. 
  • Το Eco Hotel Bonaparte, που πρόκειται για καινούρια κατασκευή, είναι το 1ο ξενοδοχείο Passivhaus στην Ιταλία και 2ο στον κόσμο. 
  • l Το Hotel Pizzeria Valcanover είναι έργο ανακαίνισης βήμα προς βήμα και βρίσκεται υπό εξέλιξη στα πλαίσια της πρωτοβουλίας EuroPHit. 
  • Στα πλαίσια του έργου LEAF προγραμματίζεται σχέδιο ανακαίνισης για 2 ξενοδοχεία στην Apulia, Ιταλία.
  • Παραδείγματα υφιστάμενων ξενοδοχείων που ακολουθούν πρότυπα υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι: Boutiquehotel Stadthalle (Αυστρία), Hotel Haikko (Φινλανδία), Scandic Hotels (Νορβηγία-Σουηδία), Barcelo Hotels (Ισπανία).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ