Τα πιλοτικά ξενοδοχεία neZEH

Διαβάστηκε από 13992 αναγνώστες -

16 ξενοδοχεία σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία και Σουηδία) έχουν ήδη δεσμευτεί να υλοποιήσουν σχέδιο ανακαίνισης προκειμένου να φτάσουν τον στόχο σΜΕΚ, ως πιλοτικά έργα του προγράμματος neZEH. Τα πιλοτικά αυτά ξενοδοχεία θα αποδείξουν την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητά του σχεδίου ανακαίνισης και θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά ξενοδοχείων σΜΕΚ, εμπνέοντας παράλληλα και άλλους ξενοδόχους να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις. 


Το ξενοδοχείο Corona del Mar, ένα παραλιακό resort ξενοδοχείο στο Benidorm της Ισπανίας είναι ένα από τα πιλοτικά ξενοδοχεία του neZEH. «Το κύριο μας κίνητρο είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον. Από την αρχή, στοχεύαμε στην υιοθέτηση μιας κατάλληλης πολιτικής για το Περιβάλλον και την Ποιότητα», δηλώνει η ιδιοκτήτρια. Το σχέδιο ανακαίνισης προβλέπει την δραματική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 76% και χρήση ΑΠΕ σε ποσοστό 52%, προκειμένου το ξενοδοχείο να φτάσει τους στόχους σΜΕΚ. Αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή μέτρων όπως: βελτίωση του κελύφους του κτιρίου, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, φωτοβολταϊκά στην οροφή του κτιρίου και στα μπαλκόνια, αλλαγή φωτισμού σε LED, σύστημα ελέγχου κλιματισμού, ανάκτηση θερμότητας από τους ψύκτες, ηλιακά φίλτρα στα παράθυρα κ.α.

Στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στην Brasov, ο ιδιοκτήτης του Cubix Hotel, ενός αστικού business ξενοδοχείου εκφράζει την αποφασιστικότητα του για το εγχείρημα, δηλώνοντας: «Πιστεύουμε ότι η ορθολογική χρήση πόρων και ειδικά της ενέργειας, αποτελεί ένα στοίχημα για μας. Η συνεργασία με την ομάδα του neZEH ήταν ένα ορόσημο για μας, ήταν τότε που καταλάβαμε ότι στην πραγματικότητα χάναμε ενέργεια και χρήματα. Από δω και πέρα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν καθώς και σημαντικές επενδύσεις, αλλά σκεφτόμαστε το μέλλον μας και θέλουμε να έχουμε σύντομα ένα νέο όνομα, αυτό του ξενοδοχείου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής». Η ενεργειακή εξοικονόμηση που πρέπει να πετύχει το ξενοδοχείο είναι της τάξεως του 78%, ενώ το ποσοστό χρήσης ΑΠΕ θα ανέλθει στο 27%, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα μέτρα: αλλαγή υφιστάμενων φωτιστικών με LED, εφαρμογή έξυπνων αισθητήρων στα κυκλώματα φωτισμού, Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας Κτιρίου, ηλιακούς συλλέκτες, φωτοβολταϊκά κ.α. Μέρος της επένδυσης (LED, ηλιακοί συλλέκτες) θα υλοποιηθεί από Επιχείρηση Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ).

Το Hotel Adriatica, στο Supetar της Κροατίας είναι ένα παραλιακό ξενοδοχείο Bed & Breakfast, που σκοπεύει να μειώσει την ενεργειακή του κατανάλωση κατά 64% και να πετύχει χρήση ΑΠΕ 52%. Τα μέτρα που έχουνε προταθεί από την ομάδα ανακαίνισης προς σΜΚΕ είναι: μόνωση του κελύφους του κτιρίου, ηλιακά σκίαστρα, ηλιακοί συλλέκτες για ζεστό νερό χρήσης, αντικατάσταση φωτιστικών με LED, φωτοβολταϊκά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ