Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση ξενοδοχείων σε κτίρια σΜΕΚ

Διαβάστηκε από 13988 αναγνώστες -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει σήμερα αρκετές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη κατάλληλων μηχανισμών και την εφαρμογή πολιτικών για την προώθηση έργων ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας προς ΚσΜΕΚ.


Μία από αυτές είναι η πρωτοβουλία neZEH (Ξενοδοχεία σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης - Nearly Zero Energy Hotels), που συντονίζεται πανευρωπαϊκά από το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη. 

Στο neZEH συμμετέχουν 10 εταίροι, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το Δίκτυο ΝΕCSTouR των Περιφερειών της Ευρώπης για Αειφόρο και Ανταγωνιστικό Τουρισμό, η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Θέρμανσης, Αερισμού και Κλιματισμού.
Η πρωτοβουλία neZEH υποστηρίζει έργα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας σε υφιστάμενα ξενοδοχεία μέσω:
  • τεχνικής βοήθειας σε ξενοδόχους που επιθυμούν να μετατρέψουν τα κτίρια τους σε ΚσΜΕΚ
  • επιδεικτικών έργων που τεκμηριώνουν τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα σχετικών επενδύσεων 
  • δράσεων κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων 
  • προβολής πρότυπων ξενοδοχείων στη χώρα μας και στην ευρωπαϊκή αγορά
  • δικτύωσης των ξενοδόχων και των επαγγελματιών στο χώρο του κτιρίου, της ενεργειακής απόδοσης και των ΑΠΕ μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου neZEH (η εγγραφή των ενδιαφερόμενων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας: www.nezeh.eu).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ