Καλές πρακτικές και εργαλεία

Διαβάστηκε από 13995 αναγνώστες -

O κλάδος της φιλοξενίας (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και συναφείς επιχειρήσεις) αποτελείται κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα από τις 1,8 εκατομμύρια επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύει η HOTREC, το 99% είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ενώ το 91% είναι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που εργοδοτούν κάτω από 10 άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις κατά τη φάση της ανακαίνισης, όπως είναι: έλλειψη κονδυλίων για επενδύσεις, δυσκολίες και περιορισμοί στην ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, κυρίως αν πρόκειται για ιστορικά κτίρια, ανάγκη για ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων.


Τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα γενικώς δεν θεωρούνται θέματα προτεραιότητας, για παράδειγμα η εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας δεν θεωρούνται τόσο χρήσιμα όσο η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Επιπλέον, υπάρχουν δυσκολίες στο να αναδείξει το ξενοδοχείο τις όποιες περιβαλλοντικές του προσπάθειες, καθότι υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά σήματα που ενίοτε δημιουργούν σύγχυση τόσο στους ξενοδόχους όσο και στους ταξιδιώτες. 

Παρόλα αυτά, οι τάσεις δείχνουν ότι η βιωσιμότητα και η περιβαλλοντική ευσυνειδησία του ξενοδοχείου επηρεάζουν θετικά τους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με μια μελέτη του TripAdvisor το 2013, το 81% των ταξιδιωτών δίνουν σημασία στην εφαρμογή οικολογικών μέτρων από το ξενοδοχείο, ενώ το 88% των ξενοδόχων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι ήδη εφαρμόζουν κάποιες περιβαλλοντικές πρακτικές. Πέραν τούτου, η ενεργειακή εξοικονόμηση, το βελτιωμένο εμπορικό όνομα του ξενοδοχείου, η βιωσιμότητα, η αυξημένη άνεση για τον επισκέπτη είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα μιας ενεργειακής αναβάθμισης.

Ένα βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου, που επισημάνθηκε από την πλειονότητα των ομιλητών, ήταν ότι για να μπορέσουν οι ΜΜΕ ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ενεργειακές ανακαινίσεις χρειάζονται στήριξη. Η θεσμική στήριξη καταρχήν είναι καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κατοικίες που κτίστηκαν το 2009 καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με αυτές που κτίστηκαν το 1990 και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυστηρότερη νομοθεσία για τα κτίρια σε ευρωπαϊκό και κατά συνέπεια σε εθνικό επίπεδο. Η οικονομική στήριξη είναι επίσης απαραίτητη για μικρομεσαία ξενοδοχεία, που δεν μπορούν να αναλάβουν το μεγάλο οικονομικό ρίσκο της ανακαίνισης, καθώς και για ιστορικά κτίρια, όπου η ανακαίνιση είναι πολύ πιο ακριβή αλλά και οι τεχνικές δυσκολίες μεγάλες. Εκτός αυτού, κρίνεται απαραίτητη η επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού και της διεύθυνσης των ξενοδοχείων σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το Συνέδριο neZEH 2015, φέρνοντας σε επαφή τον τομέα του τουρισμού με τον τομέα των κτιρίων/ενέργειας, δημιούργησε μια πλατφόρμα ανταλλαγής και έμπνευσης και πρόβαλε εργαλεία, καλές πρακτικές, παραδείγματα ξενοδοχείων και πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν στην άρση των εμποδίων στις ενεργειακές ανακαινίσεις ξενοδοχείων. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ