Στοιχεία από μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, 2013

Φυσικό Αέριο

Pellet

Αντλίες Θερμότητας

Σόμπες pellet

Ενεργειακά Τζάκια

Ηλιακά Αερόθερμα

Κλιματιστικά

Τα συν και πλην όλων των τρόπων θέρμανσης

Διαβάστηκε από 37342 αναγνώστες -

Συγκρίνουμε τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης σε κόστος και σε ευκολία για να επιλέξετε αυτόν που σας συμφέρει ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 
Με την τιμή του πετρελαίου να διατηρείται ακόμη και μετά τις προαναγγελθείσες μειώσεις σε… δυσθεώρητα ύψη για μια μέση ελληνική οικογένεια, η «στροφή» προς τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης μοιάζει ως… υποχρεωτική πορεία. Οι επιλογές που υπάρχουν στην ελληνική αγορά είναι πολλές, καθώς όχι μόνο η κεντρική αλλά και η θέρμανση χώρου έχει περάσει πλέον σε πρώτο πλάνο, με το φυσικό αέριο, τα pellet, αλλά και τις ηλεκτρικές πηγές θέρμανσης.

Εναλλακτικές Πηγές Θέρμανσης
Κεντρική Θέρμανση:
- Αντλίες θερμότητας
- Λέβητας/Καυστήρας Αερίου/Υγραερίου
- Λέβητας/Καυστήρας Πετρελαίου
- Λέβητας/Καυστήρας Pellet
- Λέβητας Ξύλου

Θέρμανση Χώρου:
- Ενεργειακό Τζάκι ξύλου/pellet
- Σόμπα ξύλου/pellet
- Κλιματιστικό
- Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης
- Θερμοπομποί
- Ηλεκτρική σόμπα, καλοριφέρ, αερόθερμο


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Η κεντρική θέρμανση πλέον συναντάται σε παλαιότερα κτίρια, καθώς η ανάγκη για αυτόνομη θέρμανση δεν ήταν τότε τόσο επιτακτική. Οι σύγχρονες απαιτήσεις των ενοίκων των κτιρίων έχουν καταστήσει πεπαλαιωμένα τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης, που αποτελούνται από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αλληλοσυνδεδεμένων συσκευών, οι οποίες καταλήγουν τελικά να είναι ασύμφορες οικονομικά και να μην προσφέρουν θερμική άνεση στους ενοίκους. Καθώς όμως η αντικατάστασή τους από συστήματα αυτόνομης θέρμανσης δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών, συνεχίζουν να αποτελούν τον επικρατέστερο τρόπο θέρμανσης. 


Νομοί ελληνικής επικράτειας ανά κλιματική ζώνη 
Κλιματική Ζώνη
Νομοί
Ζώνη ΑΗρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & Νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδίας (πεδινή)
Ζώνη ΒΑττικής (εκτός Κυθήρων & Νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, ¶ρτας
Ζώνη ΓΑρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
Ζώνη ΔΓρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας

Στο διάγραμμα της φωτογραφίας το οποίο προέρχεται από μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 2013 για την κεντρική θέρμανση, παρατηρούμε μια σύγκριση του κόστους της θερμικής ενέργειας από κάθε είδος θερμικού συγκροτήματος με το κόστος που προκύπτει από την χρήση ενός συνήθους λέβητα πετρελαίου (για τιμή πετρελαίου 1,285 ευρώ ανά λίτρο). 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ