Θέρμανση με λέβητες pellet

Διαβάστηκε από 37345 αναγνώστες -

Το pellet ξύλου έχει στέρεα, κυλινδρική μορφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμη ύλη. Πρακτικά εντάσσεται στην κατηγορία των στερεών καυσίμων (βιοκαύσιμα) και η παραγωγή του προκύπτει από την επεξεργασία ξύλου ή και φυτών όπως το καλαμπόκι και η καύση του έχει σαν αποτέλεσμα την έκλυση λιγότερων ρύπων (διοξείδιο του άνθρακα), σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν καύσιμη ύλη. 


Το συγκεκριμένο προϊόν προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε ειδικούς καυστήρες. Όσον αφορά στους λέβητες pellet, αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν τόσο για την αυτόνομη θέρμανση όσο και μαζί με τα θερμαντικά σώματα που διαθέτουμε ήδη, με την απόδοσή τους να ξεπερνά το 90%, ενώ η χρήση τους προϋποθέτει την αλλαγή του υπάρχοντος καυστήρα και την ύπαρξη χώρου αποθήκευσης για το pellet. 

Η χρήση λέβητα pellet ξύλου απαιτεί τον καθαρισμό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία εξαρτώνται από τις ώρες χρήσης, αλλά και την ποιότητα του pellet που χρησιμοποιείται. Σε γενικές γραμμές, το διάστημα καθαρισμού μπορεί να κυμαίνεται από 2 μέρες έως και ένα μήνα. Ωστόσο, η συντήρησή του γίνεται σχεδόν όπως σε ένα λέβητα πετρελαίου, δηλαδή οπωσδήποτε μια φορά τον χρόνο. Όσον αφορά στην αυτονομία του συστήματος, αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες μας, τη χωρητικότητα της δεξαμενής αλλά και την ποιότητα της καύσιμης ύλης (ενδεικτική αυτονομία περίπου 1-3 μέρες).

Η τιμή του pellet εξαρτάται από την ποιότητα και την ενεργειακή του πυκνότητα. Πολλές φορές στην αγορά κυκλοφορούν pellet κατώτερης ποιότητας, τα οποία έχουν μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο λέβητα καθώς αφήνουν πολλά υπολείμματα κατά την καύση τους.
Ανάλογα με την προέλευση και τη δυναμικότητά του, ενδεικτικά ένας λέβητας pellet μπορεί να έχει αρχικό κόστος από 1700 έως και 4000 ευρώ.

Πλεονεκτήματα
-Αυτοματοποιημένη λειτουργία: ο ανεφοδιασμός του καυστήρα γίνεται αυτόματα, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες και θερμοστάτες για να καθορίσουν πόσα pellet θα χρησιμοποιηθούν και για να ελέγχουν την καύση
-Λιγότερος καπνός και οσμές από άλλες συσκευές καύσης ξύλου
-Απεξάρτηση από τον ορυκτό πλούτο

Μειονεκτήματα
-Χρειάζεται ανεφοδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας από 1 φορά την ημέρα μέχρι 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο
-Συχνή συντήρηση
-Απαίτηση μεγάλου χώρου για την αποθήκευση των pellet

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ