Η χρήση και η συντήρηση μία σόμπας ξύλου είναι πολύ ευκολότερη σε σχέση με ένα τζάκι.

Σόμπες ξύλου

Διαβάστηκε από 37352 αναγνώστες -

Οι σύγχρονες σόμπες ξύλου έχουν κρατήσει τη φιλοσοφία των παλιών σομπών και έτσι μπορούν να συνδυάζουν την παραδοσιακή και φυσική θέρμανση από τα ξύλα, με τις νέες προηγμένες τεχνολογίες θέρμανσης που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, εκλεπτυσμένο στιλ και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Στην ουσία, πρόκειται για ενεργειακά στοιχεία θέρμανσης φτιαγμένα από χυτοσίδηρο ή χάλυβα, τα οποία διαθέτουν υψηλή μόνωση για να επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγάλων θερμοκρασιών (1200° κελσίου) στην εστία κατά τη λειτουργία τους. 


Αποτελούνται από μία εισαγωγή αέρα, η οποία και εισάγει αέρα στο χώρο καύσης, (συνήθως μέσω ρυθμιζόμενου ανοίγματος στην πόρτα ή στη πρόσοψη του μηχανήματος), για τον έλεγχο της καύσης, αλλά και από ένα σύστημα για τη ρύθμιση του οξυγόνου που παίρνει η καύση, το οποίο και δίνει τη δυνατότητα για πλήρη έλεγχο της καύσης και της αυξομείωσης κατά βούληση, της κατανάλωσης του ξύλου, ανάλογα και με τις ανάγκες θέρμανσης του εκάστοτε χώρου.

Όσον αφορά στη συντήρηση και στη χρήση μιας ξυλόσομπας, αυτή είναι αρκετά πιο εύκολη από ένα τζάκι, καθώς οι ενεργειακές σόμπες είναι βραδύκαυστες - δηλ. αργούν να κάψουν τα ξύλα – και δε χρειάζεται η συνεχής προσθήκη ξύλων. Η συντήρηση είναι επίσης απλή, αφού αρκεί να καθαρίζεται η καμινάδα και η σόμπα μια φορά το χρόνο. Το κόστος μιας ξυλόσομπας 8 kW, η οποία και καλύπτει περίπου 35 τ.μ. υπολογίζεται κοντά στα 250 ευρώ.

Πλεονεκτήματα
- Μικρό κόστος αγοράς
- Αρκετά μεγάλη διαθεσιμότητα

Μειονεκτήματα
- Μεγάλος όγκος στάχτης
- Δυσκολία ελέγχου της ποιότητας του προϊόντος
- Απαιτείται μεγάλος χώρος αποθήκευσης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ