Θέρμανση με πετρέλαιο

Διαβάστηκε από 37343 αναγνώστες -

Η θέρμανση ενός κτιρίου με χρήση πετρελαίου είναι η πιο συχνή στα ελληνικά κτίρια, παρά το γεγονός ότι οι τιμές που την συνοδεύουν κυμαίνονται –ακόμα και μετά τις εξαγγελίες για μειώσεις στη φορολογία- σε αρκετά υψηλά επίπεδα για ένα μέσο νοικοκυριό. Η περιορισμένη ύπαρξη ορυκτών πόρων, οι αυξημένοι φόροι, αλλά και η αυξημένη ζήτηση, έχουν ως αποτέλεσμα την συνεχή αναζήτηση νέων τρόπων θέρμανσης. Την ίδια στιγμή, πάντως, το πετρέλαιο ακόμα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του. 

 
Εκτός από την οικονομική άποψη, οι λέβητες πετρελαίου συγκεντρώνουν και άλλα μειονεκτήματα, όπως η απαίτηση σε μεγάλους χώρους, τόσο για τον ίδιο τον λέβητα, για χώρους αποθήκευσης του πετρελαίου, αλλά και για διάφορες σωληνώσεις. Ανάλογα με την χωρητικότητα των δεξαμενών πετρελαίου αλλά και την απαιτούμενη παραγωγή θερμότητας απαιτείται συχνή τροφοδοσία με βυτιοφόρα, διαδικασία στην οποία πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή χρήσης πετρελαίου κατώτερης ποιότητας (νοθευμένο). Επιπρόσθετα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι υψηλό και συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα παραπροϊόντα της καύσης παραμένουν στο χώρο του λέβητα και για αυτό απαιτείται συνήθως μια φορά ετησίως η συντήρηση του καυστήρα.

Για την θέρμανση ενός χώρου 100m2, που βρίσκεται σε πολυκατοικία στην κεντρική Ελλάδα, όχι πλήρως μονωμένη, απαιτούνται περίπου 1300 λίτρα πετρελαίου ετησίως (ισοδύναμο με περίπου 12000kWh ετησίως) και αν θεωρήσουμε την τιμή του πετρελαίου ίση με 1,15¤ τότε για τη θέρμανση του χώρου απαιτούνται 1495¤. Με βάση αυτή την τιμή θα συγκριθούν οι υπόλοιπες τεχνολογίες που εξετάζονται.

Πλεονεκτήματα
-Είναι η πιο γνωστή μέθοδος θέρμανσης στην Ελλάδα
-Ήδη διαθέσιμη στα περισσότερα σπίτια

Μειονεκτήματα
-Ακριβή εγκατάσταση και καύσιμη ύλη
-Απαιτούνται μεγάλοι χώροι για την τοποθέτηση τόσο του λέβητα όσο και των δεξαμενών πετρελαίου
-Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην συντήρηση για την αποφυγή προβλημάτων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ