Ένα ενεργειακό τζάκι παρουσιάζει πολύ υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με ένα συμβατικό.

Ενεργειακά τζάκια

Διαβάστηκε από 37347 αναγνώστες -

Τα ενεργειακά τζάκια παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση από ένα κανονικό τζάκι, με επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα την καλύτερη καύση - οικονομία της καύσιμης ύλης. Επίσης, τα τζάκια multifire χρησιμοποιούν και pellets και ξύλο ανάλογα με την επιθυμία του καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα ενεργειακό τζάκι παρουσιάζει πολύ υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με ένα συμβατικό, αφού εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγει είτε διοχετεύοντας την σωστά στον αέρα του γύρω χώρου (αερόθερμο ενεργειακό τζάκι) είτε διοχετεύοντας την στο νερό υπάρχοντος δικτύου θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση (υδραυλικό ενεργειακό τζάκι) πλήρως τη ροή ζεστού αέρα που προκύπτει από την καύση. 


Μπορούν να αξιοποιήσουν το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια που εκμεταλλεύονται μόνο το 10-20%. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας και όχι μόνο για ένα δωμάτιο. Το κόστος εγκατάστασης του ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 2500 μέχρι και 6000 ευρώ για μεγαλύτερες εστίες. Μια άλλη επιλογή είναι και η μετατροπή του παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, η οποία όμως μπορεί να κοστίσει μέχρι και 2000 ευρώ. 

Όταν χρησιμοποιείται υδραυλικό ενεργειακό τζάκι η εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς μεγάλη κατανάλωση καύσιμης ύλης είναι απαραίτητη μόνο όταν ξεκινάμε την θέρμανση των χώρων και μέχρι το νερό του δικτύου να φτάσει κάποια ορισμένη θερμοκρασία. Από εκείνη τι στιγμή και έπειτα απαιτείται λιγότερη ποσότητα καύσιμης ύλης μόνο για την συντήρηση της θερμοκρασίας του νερού. Η καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται, ανάλογα με τον τύπο του ενεργειακού τζακιού ποικίλει από pellet μέχρι καυσόξυλα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα είδη καύσιμης βιομάζας. Ανάλογα με την καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται το κόστος για την θέρμανση του σπιτιού είναι παραπλήσιο και λίγο μεγαλύτερο από αυτό του λέβητα με χρήση pellet.

Πλεονεκτήματα
-Υψηλές θερμιδικές αποδόσεις.
- Μεγάλος χρόνος ζωής.
- Οικονομία τόσο στην κατανάλωση ξύλου όσο και στην χρήση άλλων θερμαντικών σωμάτων στον χώρο.
- Καθαριότητα.
- Μηδαμινές απώλειες
- Ευκολία στην χρήση

Μειονεκτήματα
- Υψηλότερη τιμή από τα συμβατικά τζάκια
-Απαιτείται συχνή συντήρηση και καθαρισμός

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ