Θέρμανση με αντλίες θερμότητας

Διαβάστηκε από 37355 αναγνώστες -

Οι αντλίες θερμότητας είναι συστήματα υψηλής απόδοσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψύξη και θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν την ικανότητα να «αφαιρούν» θερμότητα από το περιβάλλον και να την προσδίδουν στον εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ εκτελούν αντίστροφη διαδικασία κατά το καλοκαίρι, ώστε να ψύχουν τον κλιματιζόμενο χώρο. 


Το κόστος μιας αντλίας θερμότητας Αέρα-Νερού (που είναι και ο πιο διαδεδομένος τύπος αντλίας θερμότητας) μεταβάλλεται ανάλογα με την έκταση της κατοικίας, το μοντέλο και την εταιρεία που θα επιλεχθεί και φυσικά, συνδέεται και με την τοποθεσία του κτιρίου. Σε γενικές γραμμές, το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 5.000 έως 9.000 ευρώ για ένα σπίτι 100-120 τ.μ. 

Μια εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας μπορεί να αντικαταστήσει έως και κατά 100% τη λειτουργία της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, ιδιαίτερα στις περιοχές που σημειώνονται συχνά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συστήνεται η εφαρμογή μικρού συστήματος θέρμανσης (αντλία και υπάρχων λέβητας), ώστε να είναι εφικτή η θέρμανση του χώρου κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Με χρήση αντλιών θερμότητας μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο, καθώς για τη λειτουργία της χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό ποσό ενέργειας.

Πλεονεκτήματα
-Αθόρυβη λειτουργία
-Χαμηλό κόστος λειτουργίας
-Μικρό μέγεθος
-Δροσιά την θερινή περίοδο
-Δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού
-Βέλτιστα αποτελέσματα με ενδοδαπέδια θέρμανση
-Εξοικονόμηση ενέργειας
-Προστασία περιβάλλοντος
- Ευκολία εγκατάστασης
-Χαμηλό κόστος συντήρησης
-Ασφάλεια και αξιοπιστία
- Ευκολία στην αντικατάσταση παλιών συστημάτων

Μειονεκτήματα
-Αρχικό υψηλό κόστος
-Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην διαστασιολόγηση του συστήματος, καθώς μικρά λάθη μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ικανότητα θέρμανσης του χώρου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ